Rumuz:   Şifre:   

FELSEFE | SİYASET | SANAT | YAŞAM

HASAT.ORG > Lazuri Okorterepe > Asimilasyon ve Lazlar 97 kez görüntülendi. Paylaş
    cosinus78 12-06-2008 14:20     #1/27    
Milli Güvenlik Kurulu’nun talimatıyla Erciyes, Elazığ, Fırat ve Malatya İnönü Üniversitesi’nden bir grup öğretim görevlisi, “Türkiye’deki Etnik Grupların Dağılımı” başlıklı son derece de ‘bilimsel’ bir rapor hazırlamış.

Talimatla hazırlatılan bu rapor, Zirve Kitabevi’nde biri Alman üç kişinin boğazları kesilerek öldürülmesinden sorumlu tutulan İslamcı – faşistlerin dava dosyalarında yer aldı ve kamuoyuna böylece yansımış oldu.

Rapora göre, Yörük, Tatar, Tahtacı, Karaçay ve Azeri soyundan gelen Türk nüfusu 55 milyondur.

Zazalar dahil edilerek ‘hesaplanan’ Kürt nüfusu 12 milyon 600 bindir. Ama bu sayının 2.5 milyonu Kürtlüğü kabul etmiyorlarmış!

Çerkezler 2.5 milyon, Boşnaklar 2 milyon, Gürcüler 1 milyon, Araplar 870 bin, Arnavutlar 500 bin civarında – imişler!..

Ya Laz’lar ?..

Söz konusu rapora göre, “Lazca konuşan ve Rize ile Artvin’in birkaç köyünde ve göç ettikleri bir kaç Marmara şehrinde yaşayan” Lazların sayısı 80 bin civarındadır .

Bu noktada kısa bir parantez açmakta yarar var: Dört yıl önce Türkçe dışındaki dillerle yayın mevzuatını düzenleyen iktidarın, son anda Lazcayı gündeminden çıkartmasının nedeninin, ‘Rum – Pontus Paranoyası’ olduğunu düşünmemiz için pek çok neden var; sakın ola, geçenlerde Türkçe dışındaki dillere yayın mevzuatını ikinci kez düzenleyen iktidarın, Lazcayı yeniden yasaklı listesine almasının nedeni, söz konusu raporda yer alan 80 bin rakamı olmasın!. Öyle ya; madem ki bütün Türkiye’de 80 bin Laz varmış, bu kadar küçük bir nüfus için devlet Lazca yayın zahmetine niye girsin ki?!..

Ben komünist bir Laz’ım ve bu saçmalığa ‘mizahi bir politik yanıt’ verebilirim, ama şimdi 301’le falan uğraşacak zamanım yok!

‘Türkiye’deki Etnik Grupların Dağılımı’ başlıklı sözüm ona bilimsel çalışmaya katılan öğretim görevlilerinin Laz tarihi hakkında hiçbir şey bilmedikleri belli, ama sanırım bu ‘arkadaşlar’ ilkokul düzeyinde matematik bilgisine bile sahip değiller.

Rize ve Artvin valiliklerinin resmi web sitelerinde, Lazların binlerce yıldır yaşadıkları Hopa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen ve Pazar’ın nüfusu hakkında bilgi yer alıyor. Talimatla iş yapan öğretim görevlileri ellerine bir hesap makinesi alıp, valiliğin verdiği rakamları toplasınlar, bakalım kaç çıkıyormuş!

Rize valiliği resmi web sitesindeki bilgiye göre yalnızca benim kasabam Ardeşen’in nüfusu 58.499 olarak gösteriliyor ve ekte dış göç oranı hakkında bir rakam daha veriliyor : % 38,6.

Bu ne demek?. Laz’ların % 38.6’sı, yaşamın bir aşamasında ata toprağından çıkıyor ve Türkiye’nin uygun bir coğrafyasına göçüyor.

Alman Laz dilbilimci Feurstein, Laz nüfusunun 250 bin üzerinde olduğunu yazıyor. Milliyet gazetesinin yayınladığı bir araştırma sonucuna göre Lazca konuşanların sayısı 220 bindir. İdeolojik ve politik kaygılardan uzak duran araştırma sonuçlarına göre, binlerce yıldır aynı topraklarda yaşayan ve göç eden Laz nüfusu 400 - 500 bin civarındadır.

Lazca konuşmanın ve Laz kimliğini ifade etmenin yasayla cezalandırıldığı bir dönemde, 1945 genel nüfus sayımında ‘anadil’ ve ‘ikinci dil’ sorgulaması yapılmış ve onca baskıya rağmen Lazca konuşanların sayısı yaklaşık 50 bin; 1965 nüfus sayımında ise anadili Lazca olanlar 30, ikinci dili Lazca olanlar ise yaklaşık 60 bin, toplam 90 bin olarak tespit edilmiştir

Yani, 1965’te, asimilasyon sürecinin zirvesinde Laz’ım diyenlerin sayısı 90 bin imiş ve fakat her nasılsa ‘’Türkiye’deki Etnik Grupların Dağılımı’’ raporuna göre, 2000’li yıllarda Lazların sayısı 80 bine düşmüş!..

Romalı Plinius ( M.S. 23-79 ), Karadeniz'in doğu kıyısında Laz adlı bir kavim yaşadığını kaydetmiş.. M.S.131 yılında Karadeniz kıyılarını gemi ile dolaşan Romalı Arriannos da, Sohum'a kadar hakim olan Lazlar ve kralları Malasus'tan bahseder. Demek, Lazlar, aynı topraklarda 2000 yıl boyuca çoğala çoğala ancak 80 bin kişi olabilmişler!..

Ama bu rakamların ve hesaplamaların ne önemi var ki; Cumhuriyetin ilk adımlarında dili ve kimliği yasaklanan, kuşaklar boyunca ‘Laz değil Türksünüz’ dayatmasıyla asimilasyona tabi tutulan Lazların sayısını hesap etmeden önce, ne kadar Laz’ın Türkleştirildiğinin hesabının verilmesi lazım.

Bu, son derece ‘bilimsel’ çalışmaya imza atan öğretim görevlilerine gelince; Lazlar, bu türler için şöyle derler; ’tololope uci mo meçamtu!.. ( kafası çalışmayanlara kulak vermeyin!.)

Sadık Varer

Laz heykeli: Arhavi

deliçocuk 12-06-2008 14:43     #2/27    
kendi ile barışık çok kültürlü bir türkiye cumhuriyetinin ayak seslerini duyuyorum sanki... :)
    kuzeys 30-08-2008 23:07     #3/27    
dünyayı faşistler dolduruyor desenize..

bir faşist diğer bir faşiste hadi gel seninle birlikle özgür demokratik bir faşistan kuralım demiş
diğer faşistde o faşiste hayır asıl sen benimle gel demokratik özgür bir faşistan kuralım demiş. :D

Mallık bu ya demokratik özerklik deyip çıkmışlar yola ;)
    kiya 31-08-2008 00:06     #4/27    
ee, evladım, ne derler; "faşizm mütekabil ve eşit ise, orada demokrasiden söz edilmeye başlanabilir..."
    kuzeys 31-08-2008 16:04     #5/27    
hocam sözlük gibi adamsınız vesselam TDK dediğiniz bi yüzyıl gerinizde kalmış.Her şeyin bir karşılığı vardır ödesinler işte bedellerini..
    kopil118 02-10-2008 19:16     #6/27    
ben geçen sene anladım lazların türklerden ayrı " hem de epey " ayrı bir millet olduğunu. bu ülkede kaç insan lazların türk değilde farklı bir etnik yapıda insan olduğunu biliyor vesselam.
    son tango 03-10-2008 11:53     #7/27    
ya,lazlarin bole sikayeti yokki..olmayanlar,niye kasiyorlar bunu? :)
    kuzeys 03-10-2008 22:03     #8/27    
hehe yalnız hissediyorlar kendilerini tüm mevzu bu ihtiyar; lazlarıda isyana teşvik edip şovenistliklerini kapamaya çalışıyolar.İnsalık dünyada milliyetçiliği  öldürmeye çalıştıkça bunlar var etmeye kafatasçılık oynamaya çalışıyorlar.devlet ve devrim olayı yani :D
    hoppuri 03-10-2008 23:12     #9/27    
o kadar kültür fobisi olmuşki ülkede,
türk değilde başka bir şeyim diyen adam çıktığında
,aha ülke bi parçaya daha bölünecek diye bakyrlar ,
kurtuln yahu bu şeylerden
yaşamanıza bakın biraz
    son tango 04-10-2008 02:09     #10/27    
konu lazların kendisi değildi hoppiri,laz olmayanların,lazların asimilasyonu üzerine ahkam kesmesi..yoksa öle fobi falan yok..
    cosinus78 04-10-2008 11:56     #11/27    
author=son tango link=topic=45354.msg429280#msg429280 date=1223024029>
ya,lazlarin bole sikayeti yokki..olmayanlar,niye kasiyorlar bunu? :)

author=son tango link=topic=45354.msg429346#msg429346 date=1223075341>
konu lazların kendisi değildi hoppiri,laz olmayanların,lazların asimilasyonu üzerine ahkam kesmesi..yoksa öle fobi falan yok..

Alıntılanan yazının yazarın ismi aşağıda yazılı. Zahmet edip de okursanız kendisinin laz olduğunu belirttiğini görürsünüz. Bu bile bir etnik yapı dışındaki birinin bir etnik yapı hakında düşünce belirtmesinin yanlış görme zihniyetini temize çıkarmaz tabi.

Aslında bu zihniyet osmanlı zihniyeti, Atalarınızın size miras olarak bıraktığı böyle olumsuz şeyler de var malesef. Osmanlı dünyanın tümüyle savaş halinde olduğu için, tüm dünyayı kendine düşmen görmesi çok doğal bir şeydi tabi. Ama Mustafa Kemal'in "yurtta sulh, cihanda sulh" sözü bu güçlü fenomenin yanında çok çılız kalır pek tabi.

Lazların asimilasyon gerçeği vardır. Bu konuda hiç bişey bilmemek duyup gördükleriyle,- ki bunların hiç biri bilimsel bir değeri yoktur çünkü etnik yapı konusunda türkiyede bilimsel çalışmaların nasıl yapıldığını biliyoruz. örnek: türk tarih vakfı ve eski başkanı- çeşitli yargılara varmak, yukarıda anlatılan osmanlı zihniyetiyle bağlantılıdır.

"kaşımak" kavramı üzerinde düşünüldüğünde bile bu konuda bazı yolalmalar oluşabilir. bakın; sağlam bir dokuyu istediğiniz kadar kaşıyın, altından bişey çıkmaz. Ancak eğer siz iltihaplı, yaralı bir dokuyu kaşırsanız altından bişeyler çıkacaktır.

Türkiye cumhuriyeti azınlık, asimilasyon, özgürlükler konusunda en iyi yaptığı şey budur. tüm pislikleri, halının altına süpürmek, üstünü kapatmak. ama onlar bu gün kokmaya başladı.

Uyanın... Kaşıyın...
    son tango 04-10-2008 17:18     #12/27    
onu okudum..benim sormak istediğim konuyu buraya getiren arkadaş lazmıydı idi..yani sen?

ayrıca bi kaç adet lazın asimile ile ilgili şikayeti olabilir,doğru da olabilir,ama halkın zikindemi,önemli olan bu..git,bak bakalım karadenize kac kişi biz asimile olduk diye ağlıo,sonra burda tartışalım..
    akrepv 04-10-2008 20:17     #13/27    
Bencede tango haklı bu konuda, Lazların %90 ı(belki biraz abartmış olabilirim:) ) asimile olduklarını unutacak kadar entegre olmuşlar Türklüge, öyle ki içlerinden türk ırkçısı bile çıkabiliyor :)

Ama şu konuda da haksız tango, bir ulusun geçmişini yada geleceğini irdelemek için illa o ulustan olmak gerekmez, örneğin yurtdışındaki üni.lerdeki Türkoloji yada Kürdoloji kürsülerinde görevli kişilerin kaçı Türk yada Kürtdür dersiniz.
    hoppuri 04-10-2008 21:33     #14/27    
author=akrepv link=topic=45354.msg429411#msg429411 date=1223140661>
Bencede tango haklı bu konuda, Lazların %90 ı(belki biraz abartmış olabilirim:) ) asimile olduklarını unutacak kadar entegre olmuşlar Türklüge, öyle ki içlerinden türk ırkçısı bile çıkabiliyor :)

Ama şu konuda da haksız tango, bir ulusun geçmişini yada geleceğini irdelemek için illa o ulustan olmak gerekmez, örneğin yurtdışındaki üni.lerdeki Türkoloji yada Kürdoloji kürsülerinde görevli kişilerin kaçı Türk yada Kürtdür dersiniz.

İlk önce Laz olarak bilinen şahsiyetlerde Türkiyenin yanlışı var.Bizler pazar ardeşen arhavi hopa hattındaki ilçelerde yaşayan tamamımıznda laz olmadığı[hemşinliler vs.> bir yapıya sahibiz.
Türk milliyetçiliği yapan kesim rize merkez vs dir lazların olduğu bölgelerde pekte görülmez görülsede kişiler laz olduklaırnı inkar etmez aksine kabul eder ve "ne mutlu türküm"ü ilke edinirler.

ben pekte bilinmediğimizi düşünüyorm,gerek yapılan filmler vs vs insanların gözlerinde farklı bir yapı oluştrmuş.
Doğru kanılara varmak için kültürleri kendi bölgelerinde incelemek lazım.
    cosinus78 04-10-2008 22:58     #15/27    
author=son tango link=topic=45354.msg429395#msg429395 date=1223129916>
onu okudum..benim sormak istediğim konuyu buraya getiren arkadaş lazmıydı idi..yani sen?

ayrıca bi kaç adet lazın asimile ile ilgili şikayeti olabilir,doğru da olabilir,ama halkın zikindemi,önemli olan bu..git,bak bakalım karadenize kac kişi biz asimile olduk diye ağlıo,sonra burda tartışalım..

Önyargılar adamı böyle yapıyor işte. Aynı başlığı bir başkası açsaydı ne değişirdi? benim okuyup tartışılabilir bir makaleyi buraya eklemem için daha başka ne tür standartlarınız var acaba? Lazlar'ın hak ihlallaerini sadece bir laz mı eleştirebilir?

Sontango sen şimdi, Lazların yaşanılan asimilasyon sonucu, kendilerini öz be öz Türk hissetmelerini büyük bir erdem olarak algılıyorsun ya, Cezayirlilerin fransızca konuşmaları, senin gibi adamlara göre bişey değil. "Halkın %99'nun müslüman olduğu bir ülke" deyişini de aynı şekilde es geçersin. Tabi sen bu %99 un nasıl oldu da bu hale geldiğini sorgulayanlara verecek cevabın vardır.

Ne diyebilirim ki?

Afferin iyi yoldasın :)
    kuzeys 04-10-2008 23:00     #16/27    
Şovenizm böyle böyle meşrulaşıyor işte.. Ordu valisi kürtleri şehire sokmamakla çok iyi davranıyor hak verdim adama  darısı giresun vilayetinin başına. Zaten bu sene herkes gürcü işçi alacak :D
    son tango 04-10-2008 23:14     #17/27    
ya,hakketten çok komiksin cosinüs..olmayan sorunu var ederek einstein ı bile haksız ettin ya,sana dicek bişi yok..  lazların sorunuymuş..hayatında karadenize gitmeden ahkam kesersen böle komik olursun.. hehe
    gobilibozo 05-10-2008 00:44     #18/27    
En kaçındığım konulardan biridir ırklara dayalı bir tartışmanın içine girmek fakat öyle gereksiz sözler sarfedilmişki susamadım...

''Bencede tango haklı bu konuda, Lazların %90 ı(belki biraz abartmış olabilirim:) ) asimile olduklarını unutacak kadar entegre olmuşlar Türklüge, öyle ki içlerinden türk ırkçısı bile çıkabiliyor Smiley''

Öncelikle asimilasyon nedir?İki türlü asimilasyon vardır.
1-Psikolojik anlamda asimilasyon, baskı altında kalma yahut hissetme durumudur:Lazlar, iklim ve doğal şartlar dolayısıyla dik başlı, boyunduruk altına girmeyecek, ''özgürlükçü'' bir millettir, bu ister istemez kendiliğinden oluşan bir durumdur, denizi, engebeli arazileri, zor hava şartları onları uyanık, becerikli, cesur ve özgür olmaya mecbur bırakmıştır, bu özellikleri taşımayanların zaten o koşulları  kaldırması imkansızdır.

Lazlar toplumcudur, toplum bütünlüğünü bozacak her türlü eylem ve düşünceden uzak kalmışlardır.Akrep'in söylediği gibi türk milliyetçiside  değillerdir ki türkiye komünizminin çıkış yeri denilebilecek yerdir doğu karadeniz, daha çok sol görüşlülerdir(ki benim hoşlanmadığım bir mevzu)

Lazlar ne olduklarını biliyorlar, bilmeyenler, sadece doğu karadenizin, ardeşen, arhavi, hopa, pazar ve fındıklı ilçelerinin oluşturduğu bir dağ silsilesini tüm karadenize mal edip bilmeden, her celeyrum, cideyrum diyeni laz ilan edenler ülkesindeki etnik hareketlilikten birhaber olanlardır...Yani sözün özü psikolojik anlamda bir asimilasyon lazlar için hiç mümkün değildir, tabiatlarına aykırıdır.

2-Gelelim genel manada değerlendirdiğimiz asimilasyona yani, benzer hale getirme, kendine uydurma, özümleme:Cosinus bu konuda kısmen haklı olabilir fekaaattt,'' lazlar yine yapı itibarıyle  çağa ayak uydurmaya çalışan, değişimi erken yakalayan, komplekssiz, özgüveni yüksek bir millettir'' hayat şartlarının gerektirdiği şekilde batıya doğru göç başladığında, bu yeniliğe ve değişime açık olan lazlar, asla kendi milliyetlerini unutmadan, utanmadan ve gocunmadan, yaşadıkları bölgeye ayak uydurmuşlardır(bu ne derece yanlış oda tartışılır bir konu)çoğunluğu türk olan bölgede yaşayan ve okuyan ve çalışan insanlar haliyle dillerini fazla konuşamamaışlardır ve dolayısıyla dillerini devam ettirmekte zorlanmışlardır(bunda lazların sayı itibarıyla çok az olmalarınında bir payı vardır)bu demek değildirki lazlar kendi milliyetlerini unutmuştur yahut utanmaktadır, asla milliyetini severler fakat toplumunun bütünlüğünü kendi milliyetinden daha çok severler.

Lazlar, hiçbir zaman bir üstünlük veya toprak kaygısı gütmemiştir,(buna gerek kalmışmıdır buda ayrı bir mevzudur) böyle olmayışları asimile olduklarının işareti isede bundanda gocunacaklarını sanmam, ne yani illede bir milletin özgür, bağımsız olduğunun anlaşılması için ırksal bir mücadeleyemi girmesi gerekiyor?Yahut varsayalımki lazlar milliyetlerini unutup türkleşmişler(ki yok böyle birşey, türk kim kaç kişi o da ayrı bir mevzu)yahutta ortak bir kültür benimsemişler bu çok kötü bir durummudur?İnsanların birbirlerinin milliyetlerini bağırmadığı bir ortam kötümüdür?Kesinlikle ırkçılığa varmadan, insanların kendi sahip oldukları renkleri, nesilden nesile taşıması taraftarıyım.

Pekiii bu renkler yaşadığımız zamanı düşünecek olursak parlaklığını koruyabilirmi, reel olarak? dünyanın küçük bir köye döndüğü bu çağda, resmi dil olan türkçenin dahi düzgün konuşulmadığı bu çağda etnik azınlıkların kültürlerini tastamam koruması, dillerini sonsuza dek devam ettirmeside uzun vadede düşünecek olursak bir hayaldir, gerçekleştirmek istediğimiz bir hayaldir, bu kürtler içinde geçerlidir, çerkezler içinde, az oluşlarından lazlar içinde geçerlidir, bu son kaçınılmazdır yani...

birbirimizin etnik durumlarına saygı göstermemiz bizlerin ne kadar insan olduğunu gösterir, bazı yazarlarında ne derece hassas olduğunu öğrenmiş bulundum, üzüntüyle!
    cosinus78 05-10-2008 12:53     #19/27    
Konunun en başına dönecek olursak; makale Türkiyede azınlıklar konulu bir araştırma yapılmış, Bu araştırmanın eksikliklerini ve araştırma sonucu ortaya çıkan asimilasyonu değerlendiriyor. hatırladığım kadarıyla makaleyi okuduğum gün, forumda Lazca bölümü yeni açıldığı için bir katkı amacıyla ekledim.

"Düzenimiz iyi kötü kurulmuş, hep beraber yaşıyoruz" Zihniyetini kökünden red ediyorum. Tarihi bilinci olmamayı erdem olarak gösteremezsiniz. Bu topraklar üzerinde aşanılan her şeyi bilerek geleceğe bakmak özgür fikirliliğin gerekliliğidir. Ama bazı arkadaşların bunu bu şekilde algılamaması malesef önyargılarından kaynaklanmaktadır.

Cumhuriyetin kuruluşunda "Türk halkı" deyimi neredeyse yoktu, nasıl olduysa sonradan ortaya çıktı. Bunun yerine "türkiye halkı" kullanılıyordu. hatta baskın oranın bu konuda bir çalışması var. Asistanına bazı belgelerede tek tek saydırtmış bu tanımları. Tabi glinen noktada, artık" türkiye halkı" diye bişey kalmadı, "Türk halkı" var artık.

Türkiye cumhuriyetinin temelleri yanlışlar üğzerine kurulmuş. Asimilasyon, inkar, katliam sadece bir azınlığa karşı yapılmamış. Çok şiddetli etkiler sonucu bazı bölgelerde asimilasyon başarıyla sonuçlanmış.

farklı dil ve lehçelerde TRT yayını başladığında bir grup boşnak, sokağa çıkarak gösteri yaptı, "Biz bu oyunun parçası olmak istemiyoruz, boşnakça yayın istemiyoruz" dediler

Şimdi buna gülelim mi, ağlayalım mı?

Son tango, siz kaşıma işlerine girişmeyin bence. Okşamak varken kaşımanın sıkıcı atmosferi sizi niçin meşgul etsin ki?
    milyonda bir 05-10-2008 14:12     #20/27    
konun özü lazlar kafayı yemiş.

Gelen yoğun istekler sonucunda bu büyük sırrı açıklıyorum. Lazlar kafayı yemiş çünkü kendini türk olarak nitelendirmekten mutlu. öyle kafayı yemişler türk ya. git bari yunanım falan de ya manyak mısın.

Sayfalar: [1] [2]