Rumuz:   Şifre:   

FELSEFE | SİYASET | SANAT | YAŞAM

HASAT.ORG > Tarih > Fatih Sultan Mehmet Hristiyan mıydı? 188 kez görüntülendi. Paylaş
    ekip6 05-02-2008 12:07     #1/25    
Fatih'in Bir Şiiri

Bağlamaz firdevse gönlünü Kalata'yı gören
Servi anmaz onda ol serv-i dilârâyı gören
Bir firengî şîveli İsayî gördüm onda kim
Lebleri dirisidür der idi İsâ'yı gören
Akl u fehmin dîn ü îmânın nice zabt eylesün
Kâfir olur hey müselmânlar o tersâyı gören
Kevser'i anmaz ol içdiği mey-i nâbı içen
Mescide varmaz o varduğı kilisâyı gören
(...)

(Cennet gibi bir yer olan) Galata'yı (bir kere) gören (kişi, bir daha gerçek) cennete gönül bağlamaz.
(Hele) orada gönüller süsleyen servi (boylu sevgiliyi) gören kişi, bir daha servinin adını anmaz.
Orada Frenk işveli bir Hıristiyan güzeli gördüm ki, İsa peygamberi görmüş birisi çıksaydı (o güzel hakkında)
"İsa'yı dirilten, (olsa olsa bu güzelin cana can katan) dudaklarıdır!.." derdi.
Ey müslümanlar! O put (biblo) gibi güzel sevgiliyi görenler, akıl ve şuurlarını zaptedemeyerek,
(onun uğrunda) din ve imandan çıkıp *** olurlar (yani o öyle fettan bir güzeldir ki insanı dinden imandan çıkarır)!..
Onun içtiği saf şarabı içenler, (bir daha cennetteki) Kevser'i anmaz olurlar.
(Ona yakınlaşabilmek için), onun gittiği kiliseyi görenler ise (din değiştirmiş olacaklarından) bir daha mescide varmazlar

Fatih; 4-5 dil bilen, matematik, geometri, edebiyat, fizik, askerlik, strateji, coğrafya, siyaset gibi devrinin bilimlerinde uzmanlaşmış ilerici bir şahsiyetti. istanbulun fethi sırasında kullanılan, devrinin en büyük ve gelişmiş toplarının çizimini bizzat kendisi yapmış(sanıldığı gibi Macar Urban değil), ki bu toplar ortaçağı yani derebeylik sistemini kapatıp yeni çağın başlangıcını oluşturmuştur. dolayısıyla modern devletin, merkezi imparatorlukların ilk kurucusu Fatihtir denebilir. tarihte ilk defa topçulukta kullanılan yağlı soğutmayı icat etmiş(geçen bir yarışmada denk gelmiştim bu soruya), surlara tırmanmak için yürüyen kuleleri kullanmış, gemileri karadan yürütmüş, resmini yaptıran ilk padişah olmuştur..bunun gibi yenilik ve icatları saymakla bitmez.

Yerine geçen veli lakaplı oğlu II, Beyazıt ise daha gerici bir padişahtı. Cem Sultanla olan taht mücadelesinden dolayı Cem sultanın Papalık elinde esir olmasıyla Batıya karşı bir fetih hareketine girememiş, Batıya gebe kalmış, İspanyadan kovulan Yahudileri Osmanlıya kabul etmiştir. Bu yüzden Yahudiler tarafından çok sevilir. bir nevi Osmanlının duraklama dönemidir. Oğlu Yavuz tarafından darbeyle tahttan indirilmiştir.

Hristiyan olan bir Sırp olan üvey annesidir. kendi annesi Türk olan Hüma hatundur.

Kemal beyin bahsettiği Sümerler ve Truvalılara gelince; çok emin değilim ama Sümerlerin Türk olduğunu sanıyorum. bunun iyi araştırılması lazım. Etrüsklerin Roma'nın ilk kurucusu olduğu ve Türk oldukları çıktı ortaya zaten. Truvalılar konusunda ise bu forumda Türkçe başlıklı yazıda sanıyorum melike yada ram tarafından asılın bir yazıda Türk kökenli olduklarını Batılılar söylüyor. araştırılması gerekir. bunları söylerken amacım kuru Türkçülük yapmak değil. gerçek neyse onu bulmaya çalışıyoruz. Türkçü geçinen, Batı, sistem yalakaları bu konulara el atamazlar.

Türklerin Anadoluya gelişleri Malazgirt savaşından çok önceye dayanır. tarih öncesinde bile gelip gitmişlerdir. Malazgirt sadece son ve kesin Türkleşmenin kapısını açmıştır.

Sevgilerimle..
    ekip6 05-02-2008 12:08     #2/25    
author=kırdımlebbes link=topic=29341.msg351118#msg351118 date=1194113890>

artık bir osmanlı magazin dergisi çıkarırız hep beraber

yavuz sultan gay mi

fatih sultan gavur mu

genç osman kimlikte mi küçük göstermiş

deli ibrahim dehamı :))
    ekip6 05-02-2008 12:08     #3/25    
author=Beyaz Atlı link=topic=29341.msg351122#msg351122 date=1194114719>

>genç osman kimlikte mi küçük göstermiş bu süpermiş ya senin mi bu  :)

ben buldum sapiens ama söylemem  :)

bu iki cümleden sonra bu konu hakkında bana diyecek bir şey kalmadı..

ekip6 05-02-2008 12:09     #4/25    
author=karaprens link=topic=29341.msg351127#msg351127 date=1194124602>

Fatih Sultan Mehmet:
üçüncü dönem roma imparatoru,roma nın son imparatoru
ve tek Türk hükümdarı,

(ilginç nokta-fitne- örnek : yalçın küçük diye bir yazar var, marksist;
çok ilginçtir marksist olmasına ragmen birisine bu sebatay dır diyebiliyor! nasıl bir marksistse artık kişileri soy ve inançlarına göre yargılayabiliyor-marksizme ters olsa bile..
yine Yüce Hakan ı sırpmıydı yunanmıydı türk müydü diye yargılamak düşünce olarak sadece faşizmde vadır, milliyetçiler bile buna güler ve böyle bir yargılama şekli bulmaz..
Eger biri Fatih'in yaptıkları ve hizmetlerinin fayda sonuçlarına göre degil de anası şuydu nenesi şuydu derse bu bir faşizm göstergesi degilmidir, yok eger sol görüşe sahip birisi bunu yapıyorsa yani soya göre birini yargılıyorsa mutlak şekilde millet düşmanı fitnecidir...
milliyetçi birisi ise böyle şeylere güler.....)

GÜLÜYORUM :P
    ekip6 05-02-2008 12:09     #5/25    
author=SivanA_SimyacI link=topic=29341.msg351132#msg351132 date=1194165748>

Tarih o kadar asildir ki kendine gülenleri ahmak olarak sıfatlandırmakda üstüne yoktur.
    ekip6 05-02-2008 12:09     #6/25    
author=LegendofAnatolia link=topic=29341.msg351141#msg351141 date=1194185312>

>Kemal beyin bahsettiği Sümerler ve Truvalılara gelince; çok emin değilim ama Sümerlerin Türk olduğunu sanıyorum. bunun iyi araştırılması lazım.

Sumer medeniyetini kuran etnik grubu soruyorsan, bunlar erken tunç döneminde bölgeye güneyden gelip yerleşmişler. Kendilerine Sag-giga adını verirlermiş. Onlardan önce de bölgede bir Ubaid kültürü varmış. Kuzeyde Subar kabileleri doğuda yarı yerleşik ve göçebe Elam kableleri batıda israillilerin ve filistinlilerin ataları olan yarı yerleşik ve göçebe Amurru kabileleri varmış. MÖ 3000deyiz.

Truva savaşı, eğer olduysa MÖ 1700'de  olmuş. Truva'nın ilk kuruluşu ise MÖ 3000'lere rastlar. Kemal Beye Truvayı işgal edenlerin kesin olarak mikenli olduğunu söyleyebilirsin. (mikenliler o zamanlar yünanlıydı).

>Etrüsklerin Roma'nın ilk kurucusu olduğu ve Türk oldukları çıktı ortaya zaten.

Etrüskler gerçekten de bugünün Baskça dili gibi diğer dil gruplarıyla bağlantısı olmayan kendilerine has bir dili vardı. yünan alfabesi kullanıyorlardı ve hint-avrupa dilleriyle veya Ural altay dilleriyle bir alakaları yoktu. Romanın ilk kurucusu değillerdi ama Romayı belli bir dönem Etrüsklerin yönetiği sanılıyor.

>Truvalılar konusunda ise bu forumda Türkçe başlıklı yazıda sanıyorum melike yada ram tarafından asılın bir yazıda Türk kökenli olduklarını Batılılar söylüyor. araştırılması gerekir.

Melikeye ve Rama söyle yok öyle bişey.

>Türklerin Anadoluya gelişleri Malazgirt savaşından çok önceye dayanır.

İ.Ö. 5yy'da Proto türk kültürüne benzer bişey bulunduğuna dair birşeyler okumuştum. Ama bence tamamen varsayım. Şu aşamada bilimsel açıdan böyle bişey yok. İÖ 5yy da tarih öncesi değil tarihin başlangıcından 2500 yıl sonrası oluyor.

>tarih öncesinde bile gelip gitmişlerdir.

Böyle birşey olduysa bile buna dair bir bilgi yok. "tarih öncesi" demek yazı öncesi demek. Yazı öncesi demek tarımın keşvedilmesinden öncesi demek. tarımın keşvedilmemiş olması demek. Bugünkü afrika gibi demek. yok öyle bişey demek. anadoluda hala aslanlar var, geyik avlanıyor. çanak çömlek bile daha keşvedilmemiş, yerleşik hayata yeni geçiliyor memer. Anadoluda Tarih Asurlularla MÖ1800'de başlar. Bu dönemlerde de türklere dair birşey yok.

>Malazgirt sadece son ve kesin Türkleşmenin kapısını açmıştır.

Hayır efendim kesin türkleşme Cumhuriyeten sonra rumların yünan hükümetiyle yapılan anlaşma sonucu ordaki türklerle yer değiştirmesi ve ermeni ve diğer etnik grupların tasviyesiyle olmuştur. "kapısını açmıştır" diyceksen deme. sus.
    ekip6 05-02-2008 12:10     #7/25    
author=İKNATON link=topic=29341.msg351143#msg351143 date=1194191370>

İ.Ö. 5yy'da Proto türk kültürüne benzer bişey bulunduğuna dair birşeyler okumuştum. Ama bence tamamen varsayım. Şu aşamada bilimsel açıdan böyle bişey yok. İÖ 5yy da tarih öncesi değil tarihin başlangıcından 2500 yıl sonrası oluyor.

Sence ne demek neye göre sence,,,,,,,sen kimsin....kime göre hangi          bilimsellik.konuyla ilgili bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamanı tavsiye ederim.
    ekip6 05-02-2008 12:10     #8/25    
author=LegendofAnatolia link=topic=29341.msg351258#msg351258 date=1194290153>

>İ.Ö. 5yy'da Proto türk kültürüne benzer bişey bulunduğuna dair birşeyler okumuştum. Ama bence tamamen varsayım. Şu aşamada bilimsel açıdan böyle bişey yok. İÖ 5yy da tarih öncesi değil tarihin başlangıcından 2500 yıl sonrası oluyor

Sence ne demek neye göre sence,,,,,,,sen kimsin....kime göre hangi          bilimsellik.konuyla ilgili bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamanı tavsiye ederim.

ben soruyu anlamadım. psikolojini çözüp sana uygun bir cevap düşünmeye çalışıyorum. ama bulamıyorum. Sosyalbelanında benle dalga geçtiğini varsayıyorum. buradan bu konunun benim açımdan kapandığı sonucuna varıyorum.

ekip6 05-02-2008 12:11     #9/25    
author=akrepv link=topic=29341.msg354688#msg354688 date=1199212604>

Ynt: Fatih Sultan Mehmet,Hristiyanmıydı?

PADİŞAH ANALARI

> 2.Padişah Orhan gazi’nin 4 eşinden 3 tanesi yabancı idi.Hatta bunlardan biri müslümanlığa geçmemiştir.
> 3. padişah Hüdavendigar Murat Bizans tekfurunun kızı Horofira dan dünyaya gelmiştir.Horofira’nın babasını Osman gazi öldürmüştür.Horofira bu ölümden kaynaklanan acıyı unutmuşmudur? Dersiniz.Orhan gazinin diğer eşlerinden Theodora dinini değiştirmemiş,hiristiyan kalmıştır.
> Murat hüdavendigarın 5 eşinden 3’ü yabancıdır.Bulgar Marya,Bulgar tamara ve bir bulgar beyinin kızı....
> Yıldırım Bayezid’in hanımlarından üç’üde yabancıdır.Sırp,Marya,Sırp Despina,Bulgar olga....
> 2.Murat’ın eşlerinden üç’üde yabancıdır.Sırp bronkoviç’in kızı fatih’in annesi despina,,fransız Bazory ve italyan Stella....
> Fatih’in sayıları 12 olduğu söylenen eşlerinden yabancı olanların adları:Rum zağonos paşanın kızı hatice sultan,Bizans asıllı Gülşah hatun,Fransız akide hatun,Moralı Helen,Bizanslı iren,Maria,tamara,Rum Anna,fransız yada venedikli Çiçek hatun......
> Yavuz selim’in iki eşide yabancıdır.Polonya yanudisi Helga ve sırp Aleksandra....
> Kanuni Süleyman’In eşlerinden üçüde yabancıdır.Rus roksalan(Hürrem sultan)Polonyalı anna,pargalı rozalina.....
> 5 eşi 130 civarında cariyesi olan ve 112 çocuğu olan 3. Murat’ın yabancı eşleri:Venedikli bafo,Macar Ninuşka,Rus olga,Polonyalı Mona......
> 3.Mehmet’in eşleri:Yunan helen,İspanyol Sinderella violetta,abaza kızı Valide sultan....
> 1.Ahmet’in 3 eşinden ikisi yabancı:Sırp evdoksia,Rum anastasia.....
> Deli İbrahim’in yabancı eşleri:Rus nadya,Sırp Katrin,polonyalı Eva......
> 4.Mehmet’in eşleri:Rum evemia,Korsikalı Bella,Romanyalı Cesika,Ermeni,flora,Rum helen.........
> 2.Ahmet’in eşleri: Rum Yeremia,Moralı Diyana.......
> 2.Mustafa’nın eşleri:Rus vera,sırp Mari,Rum aleksandra...
> 3.Ahmet’in eşleri:Margeret,İsabel,Luiz,Janet,İda,Şarlot,Suzan,elizabet.....
> 1.Mahmut’un eşleri:Fransız julien,sicilyalı lili,macar Maggi,Rus Olga,Romen rami,rum ve bulgar kızları......
> 3.Osman’ın yabancı eşleri:Sicilyalı Olivya,Sırplı Olga.......
> 3.Mustafa’nın eşleri:Cenevizli Agnes,Korsikalı Elsa,Köstenceli Emily,Gürcü Bijnav,Polonyalı Mona....
> 1.Abdülhamit’in 15 eşinden yabancı olanlar:Fransız Rivery,Bulgar Sonya,Macar Melina,Rus aleksiyevna,Rum meri,ukraynalı Rudi,Cenovalı Afro,Venedikli helen,sırp marya....
> 3.Selim’in 14 eşinden yabancı olanları:Patrica,Linda,berti,Alis,liza,Roza,anna,magdelena....
> 4.Mustafa’nın yabancı eşleri:Flora,adela,sofi,glorya......2.Mahmut’un yabancı eşleri:Rus yahudisi suzi,Roman Besime,Ermeni maryam,Mısırlı fatıma,tunuslu hoşyar,Acem kerime,hırvat margarita,rum nora,rus olga,Cenovalı Rozi, Yunan nina,Bulgar Ester,Gürcü flora,Arnavut sofi,Romen Magda,Yahudi suzan,sırp zona........
> 1.Abdülmecid’in yabancı eşleri:Fransız Vilma,Ermeni virjin,Rum karolin....
> Abdülaziz’in yabancı eşleri:Kamelya,Asporçe,Anna,Adela,alis......
> 5.Murat’In yabancı 5.Murat’ın yabancı eşleri:Karmen, Marone, Clarissa, Sylevestre, lili, Shinedier, Hanna, Katyona.....
> 2.Abdülhamit’in yabancı eşleri:Lucien, sylvia, iliana, helga, etiene, mariçe, zarah, sevilla,l ester, rosanna, ruth, meri, Elisa........

Kimin kimden doğduğuna gelince :

> 1.Murat’In annesi Bizanslı Horofira yani Nilüfer hatun.....
> Yıldırım Bayezid’in annesi Bulgar Marya yani Gülçiçek hatun.....
> Çelebi Mehmet’in annesi Bulgar Olga hatun...
> 2.Murat’ın annesi Veronika,
> Fatih sultan’ın annesi Sırp Despina yani Hüma hatun,
> 2.Bayezid’in annesi Kornelya ,
> Yavuz Selim’in annesi; ayşe takma adlı pontuslu bir rum.
> Kanuninin annesi;Polonya yahudisi Helga yani hafza hatun,
> Sarı yada sarhoş Selim adlı padişah’In annesi Yahudi kızı Roksalan yaniHürrem sultan;
> 3.Murat ‘ın annesi Yahudi Raşel yani Nurbanu sultan,
> 3.Mehmet’in annesiVenedikli Bafo yani Safiye sultan;
> 1.Ahmet’in annesiYunan helen yani Handan sultan;
> Genç Osman’ın annesi;Sırp Evdoksiya yani Mahfiruz sultan,
> 4.Murat’ın annesi;Sırp Anastasya yani Mahpeyker sultan,
> 4. Mehmet’in annesi; Rus Nadya yani Turhan sultan,
> 2.Süleyman’ın annesi Sırp katrin yani Dilaşüb hatun,
> 2.Ahmet’in annesi Polonya yahudisi Eva yani Hatice sultan,
> 2.Mustafa’nın annesi;Rum Evemia yani Emetullah sultan,
> 3.Ahmet’in annesi ;2.Mustafa ile aynı anneden,
> 1.Mahmut’un annesi;Aleksandra yani Saliha sultan,
> 3.Osman’ın annesi;Sırp Mari yani Şehsüvar sultan,
> 3.Mustafa’nın annesi;Fransız Janet yani Mihrişah sultan,
> 1.Abdülhamit’in annesi;Fransız İda yaniŞermi sultan
> 3.Selim’in annesi;Cenevizli Agnes yani Mihrişah sultan,
> 4.Mustafa’nın annesi;Bulgar Sonya yani Sineperver sultan,
> 2.Mahmut’un annesi;Fransız Rivery yani Nakşidil sultan,
> 1.Abdülmecit’in annesi;Rus yahudisi Suzi yani bezmi alem valide sultan,
> Abdülaziz’in annesi Roman Besime yani Pertevniyal sultan,
> 5.Murat’In annesi Fransız Vilma yani Şevkefza sultan,
> 2.Abdülhamit’in annesi;Ermeni Virjin yani Tirimüjgan sultan,
> Mehmet Reşat’ın annesi;Arnavut sofi yani Gülcemal sultan
> Mehmet Vahdettin’in annesi Çerkes Henriet yani Gülistan sultan
_________________________  AleviSesi.com dan alıntıdır ____________________________________________

Şimdi bırakın Fatih Sultan Mehmet'i acaba diger Padişahlar Müslümanmıydı ve Türk'müydüler Padişahlar, bence hayır!
    ekip6 05-02-2008 12:11     #10/25    
author=gobilibozo link=topic=29341.msg354693#msg354693 date=1199275748>

Asya ve Avrupayı birbirine bağlaması hasebiyle tüm insanlığın ve din mensuplarının hayalidir İstanbul,aynı şekilde Bizansın elindeyken müslümanların hayalinde idi,dddinin iki kıtayada kendini tanıtması için,Peygamber efenddimiz de bunu çok isteyen ümmetine imkansız olduğu ddüşünülen bir dönemde,"İstanbulu fetheden kumandan ne büyük kumandan,onu fetheden asker ne büyük askerddir"buyurarak fethi müjdeledi,İstanbulu fetheden Fatihi İslama katacağı katkıdan ddolayı güzel sözleriyle onurlandırdı,şimdi size İstanbulun islama kazandırılması yetmiyormu?bu fethin ardddın kıtalara yayılan bir İslam hakimiyeti sizin için bir değer taşımıyormu,Ayasofya hala daha hıristiyanların hayallerini süslüyorsa,onun Bizansın elinden alarak İslama kazandırması yetmiyormu?
    ekip6 05-02-2008 12:12     #11/25    
author=Khaos link=topic=29341.msg354695#msg354695 date=1199277787>

Hayır bir şey ifade etmiyor,yetmiyor. Nedir bu? Senden alınanları sen savunur musun? Bu bakış açısı uygarlığın sonudur. Fatih akıllı müslüman becerikli bir komutan olabilir. Ama bizans ın son imparatoru da başka bir kahramandıor ona bakarsanız. Artık ne kiliseden ne diğer ülkelerden sunabilecek birşeyi kalmadığı için destek bulamayan bizans ın son çırpınışı sırasında Diogenes 1000 kişi ile surları günlerce savunmuş, sonunda kendi canından da olmuştur bu uğurda. İstanbul u islam a kazandırdık da ne oldu en berbat dönemini sayemizde yaşadı. Ayasofya yı zaten hıristiyanlar yaptırmış,Justinianos yaptırdı bir kilise olarak. Sinan minare ve mihrap ekledi sadece cami olsun diye. (Fatih de ikon ve resimleri alçıyla kapattırdı aman ne hoş bir ödül islamın eline geçmesi ayasofya için. ) Böyle çalma mantığını cihat diye över batının üretim yoluyla elde ettiklerini görmemeyi sürdürürseniz işimiz var sizin gibi kültür hırsızlarıyla. İslam elinden çıktı mı öve öve bitiremessiniz,başkasının yarattığı şeyi de zorbalıkla ele geçirmeyi sanki iyi bir şeymiş gibi hala anlatırsınız. Kendi çağınıza dönün artık bitti o. İyi İstanbul alınmış Osmanlı saltanatı da keyfini, sürmüş hala da elimizden çıkmamış iyi güzel işte. Yeter bu üstünlük şişinmeleri böyle bir yere varılamaz. Yetmez hiç bir şekilde yetmez. Artık bunların bir anlamı kalmadı. İstanbul en fazla çevre kirliliğine,suç oranına sahip kentlerden biri Dünya da. Her şey berbat. İnsanlar asık suratlı gergin,trafik berbat,yaşama standartları gereksiz biçimde yüksek ve zor. Üstelik artık Dünya kent i değil dünya köy ü olma yolunda ilerliyor halen.
Yetmez işte. Geçmişe dair şeylerle övünmek boştur. talarla övünmek de boştur. Bugünün olanaklaroını yarattılar diye onlara şükran duyacağıma eksiklerini görüp eleştirmek daha fazla işe yarar. Banane ya bu konuda Fatih Sultan Mehmet Han dan? Ayasofyayı mı yaptırmış, İstanbul u o mu kurmuş nedir? Zamanın düşünce ve fikirlerini tartışıp çözüm ararım geçmişte olup bitenlerin bugün bize hiç bir faydası yok hatta tersine zararı vardır (Örn: Ermeni sorunu,osmanlının borcu,batının güven eksikliği, doğunun ezilmişlikten doğan doğal nefreti vs.) Bunu öğrendiysem ne yapmamam gerektiğini anlamak içindir. Ama insanlık bunun yerine tarih i de millileştirip övündüğünden aynı salaklıkla tekrarlar ve sonra da tekerrürünü kader sanır. Osmanlı aleme nam salmıştır bilmem ne. Ee? Çok mu sevilecek bir özellik bu? Roma daha şatafatlı ve güçlüydü Osmanlıdan kendi zamanının ölçülerine göre ama her türlü zorbalığın tanımı için Roma örneği verilir. Neden? Hıristiyan diye mi zorba? Müslümanın akıttığı kan da rahmet midir? (Allah dan da başka bişi beklenmez zaten anca rahmetli eder ölüm yağdırır. Sonu kötüyse onunla ilgisizdir, iyiyse hikmetindendir.)
    ekip6 05-02-2008 12:12     #12/25    
author=gobilibozo link=topic=29341.msg354700#msg354700 date=1199284253>

Laf cambazlığı yapmayın hangi kültür hırsızlığından bahsediyorsunuz?
Diğer yorumlarınızı,yanlı ve dddüşmanlıkla yaptığınız için cevap vermeye değer,yukarıda yapmış olduğum yorum ise yeterliddir
cevap vermeye değer bulmuyorum olacaktı.
    ekip6 05-02-2008 12:12     #13/25    
author=akrepv link=topic=29341.msg355452#msg355452 date=1201355327>

F.S.Mehmet'in İstanbulu ele geçirmesi ve onbinlerce insanın bu savaşda can vermesi neden bir ''fetih'' bir ''kahramanlık destanı'' oluyor, hiç anlamıyorum, o zaman ki Kostantinopl şimdiki İstanbul tarihinin hiç bir döneminde Müslüman şehri olmadı, ta ki Fatih tarafından işgal edilene dek, evet belki siz bunu bir fetih olarak görebilirsiniz ama bu düpedüz bir işğal, asıl bu işğale uydurulan gerekçeler çok komik bu günkü dillendirmeyle, neymiş efendim; Birincisi, Hz.Muhammed bu Fethi daha önce müjdelediği için Fatihin en büyük amacı olmuş zamanla!!, ikincisi, zaten tüm devletlerin Kostantinopl üzerinde emelleri varmış ''aah keşke bizim olsa'' diyorlarmış da Fatih önce davranmış mış !! E o zaman İsrailin Filistini İşgalide Fetih olmuyormu? Filistin üzerindede bir çok arap ülkesinin ve Amerikanın gözü yokmu? O zaman İsrail elini daha çabuk tutmuştur demekki! Hem İsraillilerin daha sağlam bir gerekçeleride olabilir, Filistinlilerin ve tüm Arapların Müslüman toprakları olarak lanse ettikleri Kudüs dahil tüm İsrail topraklarında daha İslamiyetin ''İ''si bile yokken Museviler yaşıyordu, bu da Musevi orjinli bir ülke olan İsrailin, kendi kutsal kitaında ''vaad edilmiş topraklar'' olarak saydıkları bir yeri ele geçirmeye çalışmalarına bir kutsiyet için fetih dayanağı sağlayabilir, hiçbir zaman Müslüman toprağı olmayan İstanbuldan Müslümanların ''kutsal bir fetih''miş gibi bahsetmeleri ise sadece laf-ı güzafdır, başkada bir anlamı olamaz zaten
    ekip6 05-02-2008 12:13     #14/25    
author=hiza link=topic=29341.msg355465#msg355465 date=1201375079>

hristiyanlığın gelişimini al mesela.. tanrı incilde yol gösteriyor pavlusa.. hritiyanlığı yayamak için 4 yol kullanıyor romaya.. islimiyet içinse bu durum abbasiler emeviler döneminde gayet açık ve nettir.. Türklerin barbar yaşam biçimleri ( * engels) islamiyetin gelişimini ve yükselme oranını yükselmiştir.. ve dediğin gibi savaştır savaştır.. ister işgal ister fetih olsun.. temelinde o dönemim inanışları ve değerleri yatar o dönemi bu günden bakarak sorgulayamazyı çünkü gerçeklik kavramımız örtüşmüyor bikere :P
    ekip6 05-02-2008 12:14     #15/25    
author=akrepv link=topic=29341.msg355468#msg355468 date=1201378316>

Bu biraz '' dün dündür, bu gün de bu gün'' olmuyormu, ne demek o zamanın gerçekliğini bu gün sorğulayamayız, o zaman Ermeni diaspora'nın ''Türkler 2 milyon ermeniyi katletti, soykırım yaptı'' tezini de böylemi savuşturacağız.

Sonra kutsiyet olayı, Kur'an-ı Kerim'in neresinde yazıyor İstanbulun Fethedilmesinin kutsal bir görev olduğu, varda ben mi göremiyorum? Öyle olduğunu kabul etsek bile o durumda da benim dediğim geçerlilik kazanmıyormu, İsrailde Filistini işgal etmekle Fetih yapıyor yani öylemi ?
    ekip6 05-02-2008 12:14     #16/25    
author=hiza link=topic=29341.msg355471#msg355471 date=1201380845>

akrep demek istediğim bu değil .. osmanlı türk imapratorluğu olduğu kadarda hilafeti taşıyan bir devlettir.. en önde giden put prestler bile kelimeyi şahdet getirip müslüman olabiliyorsa hristiyanlık yahudilik bi kansal bir bağ olmadığına göre ilk önce konu başlığı samimiyetini kaybedip kasıt içerir ki.. ben buna girmiyorum bile film izliyorum :P

bide dinlerin gelişim tarihini incele.. derim .. dünya tarihini dinlerin gelişiminden ayıramazssın ..

ManOwar benim hayran oldğum grup.. Bir iki sene önce türkiye'ye geldi yer yüzünde haç lı seferlerini savunan bir grup olarak king of metal dediler.. yani diaspora farklı bir şeydir.. kabalastik bir süreçtir.. fatih ise iki adım ileri bi adım geri ceddin deden diyerek alah alah naraları ile konsatines'te rakı balık yapıp haliçte nargilesini üfürmüştür.. bilmem anlatabildim mi :P
    ekip6 05-02-2008 12:15     #17/25    
author=hiza link=topic=29341.msg355473#msg355473 date=1201386791>

akrep aslında haklısın gibi ..ama ben olya böyle bakmıyorum .. en azından diasporaların komplo teorileri ile düşünmüyorum.. saf bir anlam yüklemeye çalışıyorum .. kendimce yahudi cemiyetine böyle bir şey yazmıştım.. ama insanoğlu çiğ süt emmiştir ne yaparsın :P bide kalaba önemli yahudi cemiyeti hristiyanlık öğretilerini ret etmiyor mesela .. herkes yahudilerin hristiyanları dışladığını düşünür ama durum öyle değil daha derin gibi..

yahudiyelilere...
vaad edilmiş toprakları arama çocuk... hemen yanı başında burnunun dibinde nefesin kadar yakın olan toprakları arama çocuk.. çünkü Allah bizi yaratmadan vermişdi bu toprakları bize.. Bizi bu toprakların suyu ile çamuru ile yoğurup şekil vermişti.. Ruhumuzun yansımasına.. Hz. Musa' nınki sadece bir bahaneydi... bendim Nesimin suyun yansımasında gördüğü ve sendin o yansımanın saçtığı ışık..

"Enal Hak"

Rabbim çok lütüfkar her kuluna kendineden ayrı bir güzellik serpiştirmiş..tabii görmesini bilene bu..

Hayat bu çocuk..

bir alış veriş.. ticaret değil..nefsimizin öne sürdüğü lirik bir masal sadece.. gerçek kınında .. kılıç ise çoktan kırılmış.. bir avuntundur içine düştüğümüz bu zemberek..  Kuşkudan bir buluttur yaşamımızı kaplayan bir sis inançla bir üfleyiş dağıtmaya yeter bu sisi..

Teslimiyet, inanç , iman dır as olan çocuk.. dördüncü taş ise sensin..

oturtabilmektir bu üçün içine.. kendini.. bütünleşip anlamaya çalışmaktır bu evreni bu yasaları..

ve yeri geldiğinde bir nilüfer gibi bırakıp kendini suyun üzerine ganj nehrini yakmadan arınabilmektir. akan suda bir balık gibi tüm doğallında doğa ile uyum içersinde..

ve göreceksin çocuk o vaad edilen topraklar.. seni armağan olarak sunulan aden bahçesinden akan misk kokulu ırmaklara taşıyacaksın..

ekip6 05-02-2008 12:16     #18/25    
author=akrepv link=topic=29341.msg355484#msg355484 date=1201442262>

Kuzey's çok güzel yazmışsın, naçizane takdirimi kabul et lütfen.

Ama galiba olay zaten çok basit, bizim düşüncemize uyğunsa olay ne olursa olsun doğrudur, örneğin uyğunsa ''fetih'' değilse ''işğal'' objektiflik hak getire, ama şunu sormalı insan kendine ''eğer ben objektif olamıyorsam ne kadar dürüstüm'' ben kendime soruyorum her zaman ve sanırım her zaman çok da dürüst değilim.

Konuyu orjinal eksenine döndürme çabana teşekkür ediyorum  kopil arkadaşım; şahsi fikrimi söylemem gerekirse, ben F.S.Mehmetin Hıristiyan olmasına çok fazla ihtimal vermiyorum. Akşemseddin gibi çağının oldukça önemli bir din ve bilimadamını ömrünün sonuna kadar baş danışmanı ve hocası olarak görmüş bir Padişahın Hıristiyan olmasına pek ihtimal vermiyorum, tabi şunuda belirtmek isterim ki bu konuyu çok iyi bilmiyorum ve en azından bilgilenme bab'ında araştırmam gerek.
    Nicole Fan 28-02-2008 15:37     #19/25    
şaşırdım doorusu o zaman ayasofyaya minareleri neden yaptırdı :P
    humanist_ 28-02-2008 15:51     #20/25    
F.S.Mehmet han hristiyandı ve turkler barbardı demek:::F.S.Mehmet rapciydi ve turkler uzaydan geldi demek kadar SACMA  dunyaya osmanlı gibi adaletli bir devlet birdaha gelirmi bilemem                                  author=Nicole Fan link=topic=29309.msg359845#msg359845 date=1204205834>
şaşırdım doorusu o zaman ayasofyaya minareleri neden yaptırdı :P

niye ispanyadaki camiler katedral yapıldı?  hem ayasofyanın aslı kesinsikle bozulmadı sadece 2 minare dikildi dikkat ederseniz duvar resimleri sadece ustu hafifce ortulmus
yani bir maabedi kendi mabedine cevirmek dogal bisi osmanlı bunu en az zararla yapmıstır

Sayfalar: [1] [2]