Rumuz:   Şifre:   

FELSEFE | SİYASET | SANAT | YAŞAM

HASAT.ORG > Sinema > Karanlıkta Dans / Dancer in the Dark 333 kez görüntülendi. Paylaş
    Sino AtriaL 10-02-2009 00:43     #1/5    
Film Bilgileri

Yönetmen : Anders Refn, Lars Von Trier, Robby Müller 
Senaryo : Lars Von Trier
Yapım : 2000, İsviçre-Danimarka 
Tür : Dram/Müzikal 

Oyuncular
Björk, Catherine Deneuve, David Morse , Peter Stormare, Joel Grey, Vincent Paterson 

Konu

10 yaşındaki oğlu Gene ile birlikte, karavanda yaşayan ve yalnız bir anne olan Selma Jezkova (Björk), bir Çek göçmenidir. Evlerini kapı komşuları olan yerel polis Bill (David Morse) ve karısı Linda''dan (Cara Seymour) kiralamıştır. Bill ve Linda, Selma ve Gene''e Amerika''ya geldiklerinden beri göz kulak olmaktadır.

Paslanmaz çelikten lavabolar üreten bir fabrikada çalışan Selma; kalıtsal bir hastalık yüzünden hızla görme yetisini kaybetmektedir ve oğlu Gene''nin de aynı kaderin kurbanı olmaması için onu ameliyat ettirebilmek için biriktirdiği parayı mutfakta gizli bir yerde saklar.

Akşamları Selma ve arkadaşı Kathy (Catherine Deneuve) "The Sound of Music" ("Neşeli Günler") müzikalinin amatör bir prodüksiyonu için prova yapar. Kathy, Selma''nın görme yetisinin onun dışarı yansıttığından çok daha kötü olduğundan şüphelenmektedir ve fabrikada çalışması için gerekli olan göz testini geçmeyi başarmasına çok şaşırır. Aslında Selma göz kontrolu için olan tabloyu kopyalamış ve hafızasına yerleştirmiştir. Çok az görmektedir ve her gün de daha kötüye gitmektedir.

Bir akşam Selma''nın komşusu Bill ona artık birikiminin tükendiğini, evini kaybedeceğini ve bunu onun özel bir gelir kaynağı olduğunu zanneden karısı Linda''ya söyleyemediğini itiraf eder. Selma da Bill''e kör olmakta olduğunu, ancak hiç değilse oğlu Gene''in ameliyat olabilmesi için neredeyse yeterli parayı biriktirdiğini söyler.

Fabrika''da, Selma''nın gittikçe kötüleşen görme yetisini saklaması oldukça zor hale gelmiştir. Makinaların çıkardığı ritim ve çelik lavaboların tıngırtıları sürekli olarak onun dikkatini dağıtır ve Selma, diğer çalışanlarla birlikte bir müzikalin içinde olduklarını hayal etmeye başlar. Ancak Selma''nın hayalgücü endüstriyel bir makine operatörü için tehlikelidir ve onun "devamsızlığı" ustabaşı Norman''ın (Jean-Mark Barr) gözünden kaçmaz.

Bill bir kez daha Selma''ya gider ve bu sefer ona karısına durumlarının kötü olduğunu itiraf edeceğini ve kendileri için en iyisini ümit etmekten başka seçeneği olmadığını söyler. Selma''nın karavanını terkediyormuş gibi yapar fakat bir köşeye saklanır ve Selma''yı gizlediği yere para koyarken izler.

Selma ve Kathy provalarına giderler fakat Selma artık Maria rolünü oynayamayacağının farkındadır. Sahnenin sonunu bile artık göremez. Yönetmen Samuel''e (Vincent Paterson) daha ufak bir rol oynamayı tercih edeceğini söyler. İşinde ise Norman, ona artık işi bırakması gerektiğini söyler ve son maaşını verir.

Selma fabrikadan ayrıldığında kendisine hayran olan Jeff tren yolu boyunca yürüyerek ona evine kadar eşlik eder. Gelmekte olan bir tren neredeyse Selma''ya çarpacaktır ve böylece Jeff, Selma''nın göremediğini farkeder. Selma ise trende çalışanların kendi müzikalinde rol aldıklarını hayal ederek "I''ve seen it all" parçasını söylemeye başlar. Eve varınca son ödemesini de biriktirdiklerine eklemek üzere parasını sakladığı yere gider. Kutu boştur.

Selma parasını onun aldığını bilerek Bill''e gider. Bill hırsızlığı ve söylediği yalanları itiraf eder ancak yine de Selma''ya parayı vermeyi reddeder. Aralarında bir mücadele başlar ve Bill yaralanır. Bu arada Linda polise giderek Selma''yı hırsızlıkla suçlar. Sonuçta Bill yerine suçlu bulunan Selma olur. Kendini savunmak için ortaya sürdüğü hiç bir şey kabul edilmez ve Selma idama mahkum edilir fakat bu arada kafasında yarattığı hayali babası yaşlı müzikal komedi yıldızı Olrich Novy''nin (Joel Grey) hakimin koltuğu üzerinde tap dansı yaptığı bir sahne yaratır.

Zaman geldiğinde iyi kalpli gardiyan Brenda (Siobhan Fallon) Selma''nın son yürüyüşünü gurur içinde yapmasına yardım eder. Selma korkudan paralize olmuştur fakat Brenda''nın ayak sesleri, idama giderken attığı 107 adım boyunca kendi müzikalinin final sahnesini oluşturması için gereken ritmi sağlar.   

*** Filmi izledim. İnanılmaz etkilendim. Fakat yorumlarımı daha sonra itinayla yazmak istiyorum. ***

Ruler of the Ruins 10-02-2009 01:00     #2/5    
"Yaşamak görmekse
Ben nefesimi tutuyorum
Merak ediyorum,
Sonra ne olacak,
Merak ediyorum..

Yeni bir dünya görecek
Yeni bir gün..
Gör, gör, gör
Görmek için
Gör, gör, gör . "

"they say it's the last song
they don't know us, you see
it's only the last song
if we let it be..."
    fikir 10-02-2009 01:01     #3/5    
Bir ben kaldım, bir ben, izleyemeyen... :(
    Ruler of the Ruins 10-02-2009 01:05     #4/5    
http://www.youtube.com/watch?v=d9zFt6M_GLo

filmin müziği efendim.
I've seen it all - Björk

Bir kör, herşeyi gördüm, görülecek ne kaldı ki diyor kısacası...

uzuncası:
http://www.youtube.com/watch?v=lAq8LALEyMs&feature=related
(Thom Yorke işin içine girerse)

I've seen it all
I have seen the trees
I have seen the willow leaves
Dancing in the breeze

Yorke
I've seen a man killed
By his best friend,
And lives that were over
Before they were spent.

Yorke&Björk
I've seen what I was
And I know what I'll be
I've seen it all
There is no more to see

Björk
You haven't seen elephants
Kings or Peru

Yorke
I'm happy to say
I had better to do

Björk
What about China?
Have you seen the Great Wall?

Yorke
All walls are great
If the roof doesn't fall

Yorke
And the man you will marry
The home you will share

Björk
To be honest
I really don't care

[gibberish>

Yorke
You've never been
To Niagara Falls

Björk
I have seen water
It's water, that's all

Yorke
The Eiffel Tower
And the Empire State

Björk
My pulse was as high
On my very first date

Yorke
And your grandson's hand
As he plays with your hair

Björk
To be honest
I really don't care

[gibberish>

Björk & Yorke
I've seen it all
I've seen the dark
I've seen the brightness
In one little spark
I've seen what I chose
And I've seen what I need
And that is enough
To want more would be greed
I've seen what I was
And I know what I'll be
I've seen it all
There is no more to see

Yorke
You've seen it all
And all you have seen
You can always review on
Your own little screen
The light and the dark
The big and the small
Just keep in mind
You need no more at all

Björk & Yorke
You've seen what you were
And know what you'll be
You've seen it all
There is no more to see

Björk
Hard to believe in men
    asya 10-02-2009 01:31     #5/5    
İzlediğimde çok etkilenmiştim. Ayrıca Björk'ün oyun gücü de beklediğimin çok ötesindeydi.

Filmi ve müziklerini yeniden anımsattığınız için teşekkürler arkadaşlar.

Sayfalar: [1]