Rumuz:   Şifre:   

FELSEFE | SİYASET | SANAT | YAŞAM

HASAT.ORG > Din Felsefesi > Kitapla birlikte bana onun kadarı verildi, yorumu 314 kez görüntülendi. Paylaş
    ...σzαη... 16-02-2009 04:57     #1/13    

Gön: KOZZIK    Tarih: 16-02-2009 04:57

“Haberiniz olsun bana kitap (Kur’ân) bir de onunla beraber onun kadarı verildi. Uyanık olun! Çok sürmez tok mağrurun biri tahtına kurularak der ki “Size lazım olan yalnız bu Kur’ân’dır onda helalden neyi buldunuzsa onu helâl bilin. Haramdan neyi görürseniz onu da haram olarak tanıyın!” şüphesiz ki Resulullah’ın haram kıldığı şeyler (hükümde) Allah’ın haram kıldığı şeyler gibidir. Haberiniz olsun Ehli eşek (eti )... size helâl değildir.” (Ebu Davud- Tirmizi )

özellikle kalin yazilan yerde ne demek isteniyor sizce ... ???

Gön: KOZZIK    Tarih: 16-02-2009 04:59

Haberiniz olsun Ehli eşek (eti )... size helâl değildir,niye parantezde "eti" diye bi düzenleme var ... ?

ya da ...

Haberiniz olsun Ehli eşek !!!.. size helâl değildir!!!

demiste olabilirmi ... ?

aydinlatabilecek birileri yoktur forumda diye düsünsemde,denemekte fayda var ...

sed191 16-02-2009 15:32     #2/13    
>aydinlatabilecek birileri yoktur forumda diye düsünsemde,denemekte fayda var ...

edison 2000 denemeden sonra ampül ü bulunca, 2000 boşa uğraş değil sadece ampülün olmayacağı 2000 yolu öğrendim demiştir... burada anlatmak istenen insan hiç bir zaman "sormaktan çekinmemeli" demek istiyorum...bu tesbit acizane kendi tesbitim bir başkası 2000 beceriksizlik olarak algılayabilir...

şimdi gelelim sizin sorunuza:

>bir de onunla beraber onun kadarı verildi

bu ibare ez-zahir cc, el batın cc. ile yani esmaların tezahürü ile alakalıdır... Peygamber efendimize verilenleri vahiy kaynaklı ilim olarak düşündüğümüzde verilenleri Kuran ı Kerim olarak sınırlamak yanlış olacaktır. İlmin görünen yüzü olduğu kadar görünmeyen yüzüde vardır... Ruh ve beden gibi...madde ve mana gibi...biz bu ilmi efendimizin uygulamalarında veya sözlerinde görüyoruz...idrakimiz kadarı ile anlıyoruz veya anlayamıyoruz ama herşey meydanda açık... bir o kadar daha verildi, ewet herşey verildi sorun sadece bakış açısında veya görme kabiliyetinde gizlidir...

umarım yeterli olmuştur...
    ...σzαη... 17-02-2009 04:42     #3/13    
kisa kesmissin ..

simdi esmalarin tezahürü mevzusu iyi güzel ... fakat bi o kadar daha diyor,yani bir kurandan daha bahsediyor .... birde onunla beraber onun kadari verildi diyor ve size demiyor,bana diyor ...

essek mevzusu ise ...

essek olmayin zaten essek var,siz insan olun,vücudunuz ve ruhunuz insan olsun,ehli essekle bir olmayin bu haramdir diyor bence ...

devamini sizden alabilirsek sevinirim ...
    P_İn_iLtİ 17-02-2009 14:27     #4/13    
İnşallah soruna kuran ve sünnnet ışığında delilleri ile cevaplar arayalım...

'' Bir de onunla beraber bir o kadarı verildi''

Bu ibareden maksat,haram ve helali tayin etme yetkisinin Allah tarafından rasulüne de verildiğir...
Bunun alakalı kurana baş vurduğumuzda birçok ayeti keriminin buna delalet ettiğini göreceğiz...
Mealen Örneğin:

''O peygamber güzel şeyleri helal;çirkin,pis şeyleri haram kılar''(araf/157)

''Resulumun verdiğini alın,yasakladığından da sakının''(haşr/7)

''O vahiyden başkasını söylemez''(Necm/3,4)

''Resule itaat eden Allaha itaat etmiş gibi olur''(nisa/80)

''Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'a ve elçisine itaat ederse, onu altından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar. İşte büyük kurtuluş ve mutluluk budur.Kim Allah'a ve elçisine isyan eder ve onun sınırlarını aşarsa, onu da içinde ebedi kalacağı ateşe sokar. Onun için alçaltıcı bir azap vardır.''(nisa/13,14)

''De ki: Bana uyun ki,Allah da sizi sevsin...''(ali imran/31)

''Ey iman edenler, Allah'a itaat edin; elçiye itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de. Eğer bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz, artık onu Allah'a ve elçisine döndürün. Şayet Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız. Bu, hayırlı ve sonuç bakımından daha güzeldir.''(nisa/59)

''Hayır öyle değil; Rabbine andolsun, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem kılıp sonra senin verdiğin hükme, içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar.''(nisa/65)

''Kim Allah'a ve Resul'e itaat ederse, işte onlar Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberler, doğrular (ve doğrulayanlar), şehidler ve salihlerle beraberdir. Ne iyi arkadaştır onlar?''(nisa/69)

''Allah'ı ve elçilerini (tanımayıp) inkar eden, Allah ile elçilerinin arasını ayırmak isteyen, "Bazısına inanırız, bazısını tanımayız" diyen ve bu ikisi arasında bir yol tutturmak isteyenler.  İşte bunlar, gerçekten kafir olanlardır. Kafirlere aşağılatıcı bir azap hazırlamışızdır.''(nisa/150,151)

Değerli insan bu liste uzar gider,buna benzer hem mana ,hem de söz olarak aynı doğrultuda daha birçok ayeti kerime var,inşallah bunlar konunun anlaşılması için yeterlidir...

Eşek meselesine gelince;Ayetlerden anladığımıza göre helal ve haram tayin etme yetkisini,Göğü direksiz olarak yaratan Rabbimiz rasulüne de vermiştir ki,rasul(sav) bu noktada yapılmaması,yenmemesi gereken bir haramı bildirmiştir...
Sizin yorumunuza gelince;Ehli-eşek diye addetmiş olduğunuz kavim ancak dört ayağı,kuyruğu,tüylü derisi,uzun kulakları ve çirkin sesi vs. olan mahlukatlardır:)...Şuna emin olun ki;allah ve rasulüne isyan eden,rasulün getirdiğine iman etmeyen kavimler,topluluklar,insanlar,ehli-eşek kavminden çok çok çok daha aşağıdırlar...Çünkü ehli-eşek için hesap yoktur...Fakat sizin deyiminizle eşekleşmiş insanlar için kesinlikle bir hesap söz konusudur,onların eşekler gibi toprak olup,yok edilmeleri söz konusu değildir...Dolayısısıyla bu tespitinizde acizane ehli eşeğe hakaret olduğunu belirtmek istedim:)...Zira ehli-eşek,sapıtan,küfre ve tuğyana düşenden çok daha kıymetlidir...selam ve dua ile....

...σzαη... 18-02-2009 03:03     #5/13    
eyvallah ...

peki burda "Çok sürmez tok mağrurun biri " denilerek bahsedilen kisinin,tarihte örnegi varmidir?

cünkü orada " Çok sürmez " deniliyor ...
    sed191 20-02-2009 23:57     #6/13    

Gön: sed191    Tarih: 20-02-2009 23:57

author=...σzαη... link=topic=57600.msg446433#msg446433 date=1234838554>
kisa kesmissin ..

simdi esmalarin tezahürü mevzusu iyi güzel ... fakat bi o kadar daha diyor,yani bir kurandan daha bahsediyor .... birde onunla beraber onun kadari verildi diyor ve size demiyor,bana diyor ...

düşünün ltfen bir lokantaya girdiniz ve yemek yediniz yemekleri öyle güzeldiki fazla fazla yediniz farzedin...:)  sizce geride yemek kalmışmıdır? istediğinizi getirip ikram ettiler size ücreti mukabilince, daha istese idiniz vereceklerdi ama doydunuz ihtiyaç kalmadı belki o öğün vakti için değilmi? Ama sizindi tüm yemekler...yiyemediniz, çünki doymuştunuz...fazlası ne yapardı? size zarar veridi...ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar yediniz veya yiyebildiniz...

İlim tüm herşey demektir. Herşey... insanlar taşıyabildiği kadarını taşır-anlar...

Gön: sed191    Tarih: 21-02-2009 00:09

"Çok sürmez tok mağrurun biri "

çok sürmez, sürmedi de, nice mezhepler çıktı, bazı ashaba Allah cc. bile diyenler oldu. isimleri pek hatırlayamam acizlik bu ya...! fakat o kadar kesin çizgilerle şirke saptılarki fazla sürmeden İmam-ı Azamlara ihtiyaçlar doğdu ve ehli sünnet çizgileri belirlendi hamdolsun... Şirkin tüm karanlığına rağmen de kıyamete kadar muhafaza edilecek o ehlullah yolu, çünkü o Kitabın sahibi bizzat Allah cc. dır.
Vahyi ilimler dünya tamahından uzaklaşmakla ulaşılabilen ilimlerdir. Bu nedenle "tok" ibaresi ile dünyaya tamah edilmesi işaret olunmuştur. "mağrur" ise şirkin en sinsi düşmanına yani kendini beğenmeye işaret olduğu için belirtilmiştir. Gurur yüzünden o kadar çok kavimlerler azaba düçar olmuşturki, bunların ilki belki Nuh a.s. ve kavmidir. 950 yıl uyarılmışlardır. ne demek düşünebiliyormusunuz? 950 yıl... ama yine gurur ve sonuç azap olarak yansımıştır.

Dikkat edilirse ehli-eşşek derken eşşekten çok eşşeklik-e dikkat edilmesi anlatılır sanki, değilmi? peki nedir eşşek-in özelliği? İnat inat inat ve ısrarla yine inat...sirayet denilen bir şey vardır...işte bu sirayetten kaçınmak için ehli eşşek eti bile haram kılınmıştır... Domuz gibi...

Allah muhafaza eylesin cümlemizi....Amin...

UGraSHAMAN 21-02-2009 11:56     #7/13    
bu ve benzeri hadisler -kanaatimce- yeni haramlar ihdas etmek için zemin oluşturmak , kuran eliyle gerçekleştiremeyecekleri bu işi rasul eliyle gerçekleştirmek için rasule de haram ihdas etme yetkisi verme gayreti sonucu üretilmişdir.
"bir de onunla beraber onun kadarı verildi" cümlesi vahyin iki gurpta mütaala edildiğini , bir bölümünün kuranda bir bölümününde rasulün uygulama ve sözlerinde toplandığını ima etmek içindir. halbuki rasulün fonksiyonu kuranda mücmel geçmiş konuları mufassalan izah ve hayata aktarılışını bilfiil göstermekten başka değildir. piniltinin alıntıladığı ayetler rasulün bahsettiğim fonksiyonuna işaret etmektedir.

"Onlar, Allah'ı bırakıp bilginlerini ve rahiplerini rablar (ilahlar) edindiler31 ve Meryem oğlu Mesih'i de... Oysa onlar, tek olan bir ilah'a ibadet etmekten başkasıyla emrolunmadılar. O'ndan başka ilah yoktur. O, bunların şirk koşmakta oldukları şeylerden yücedir. " (tevbe 31 ) bu ayetin tefsirinde mevdudinin yorumu n demek istediğimi izah etmektedir :

"...Hahamlar (alimler) ve rahiplerini Rabb'ler edindiler...": Bu kısmın gerçek manasını, bizzat Hz. Peygamber (s.a) kendisi açıkladı. Daha önceleri bir Hıristiyan olan Adiy b. Hatim, İslam'ı kavrayıp anlamak niyetiyle geldiği zaman, taşıdığı şüpheleri gidermek için Hz. Peygamber'e (s.a) birkaç soru sordu. Bu sorulardan biri şu idi: "Bu ayet bizi, alimlerimizi ve rahiplerimizi Rabler edinmekle suçluyor. Bunun gerçek manası nedir? Zira biz onları kendimize Rabler edinmeyiz" dedi. Hz. Peygamber (s.a) cevaben, ona karşı bir soru yönelttiler: "Siz onların gayrı meşru (haram) ilan ettiklerini gayri meşru, onların meşru (helal) kabul ettiklerini meşru sayıp öylece kabul etmiyor muydunuz?" Adiy, "Evet böyledir" diye tasdik etti. Hz. Peygamber (s.a), "İşte bu sizin onları kendinize rabler edinmenizdir" buyurdu. Dolayısıyla bu hadis-i şerif, Allah'ın kitabına yetki tanımaksızın helal ve haramın sınırlarını belirleme yetkisini kendisinde ya da bir başkasında  görenlerin nefislerini ilah ve rabb ittihaz ettiklerini ve onlara kanun koyma yetkisi tanıyanların da onları rabbler edindiklerini göstermiş olmaktır.

" tok mağrurun biri tahtına kurularak " cümlesi hadisi düzenleyenin tarihsel hasmına tam olarak işaret için belirtilmiş görünüyor. "ehli eşek" ilavesi 'ya oturup tamda bugünden bahsetmiş' diye düşünüp uyanmasınlar için zırvaca bi dikkat dağıtma tekniği :)

...σzαη... 23-02-2009 05:41     #8/13    

Gön: KOZZIK    Tarih: 23-02-2009 05:41

peki hangi hadise inanacagiz biz simdi ... ???

Gön: gobilibozo    Tarih: 23-02-2009 11:17

peygamberin ağzına yakışan hadislere :) pinilti ve ugrashaman hadisi çok güzel mütaala etmiş, fakat okurken düşündüklerim ugrashaman ın açıklaması ile paralel, ellerinize ve aklınıza sağlık... :)

Gön: KOZZIK    Tarih: 24-02-2009 02:15

o farki ayirt edebilecek kapasitede olsak yine iyi ...

UGraSHAMAN 26-02-2009 16:20     #9/13    
"Insanlardan oyleleri vardir ki, Allah yolunda bilgisizce saptirmak ve o yolu oyalanma araci yapmak icin HADIS eglencesini satin alirlar. Iste boylelerine rezil edici bir azap vardir" (Kuran, 31:6)
"Hal boyle iken Allah'tan ve onun ayetlerinden baska hangi HADISE inaniyorlar? !" (45:6)

vahy-i gayri metluv(yani kur'anla birlikte verildiği iddia edilen fakat yazılmamış vahiy)in mümkün olmadığı isbat edilebilir lakin hem teknik hemde uzun zaman alıyor , benzeri tartışmalar sıfırda yapılmıştı , yeterli bilgi o tartışmalarda da mevcuttur.

kiya 26-02-2009 17:54     #10/13    

Gön: kiya    Tarih: 26-02-2009 17:54

şimdi bu samanyolu laftan pek anlamaz; o yüzden diğerlerine anlatayım:

madem bu konular çok güzel ve seviyeli tartışmalar oluşturuyor. mesela bir hıristiyan gelip, "ulen hadis deyü bir yalanın yorumunu yapıyonuz! baba, oğul ve gutsal ruh'tan gayrısı yalan!" dediği zaman bu samanyolu'nun "amanın da yetişin, inancımıza hakaret ediyorlar! aman allah, başımıza daş yağacak. sitede herkes küfürbaz. zaten size bu yakışır. hepinizi allah şeyinizi versin!" tarzı bağırışlarına kimse neden bir şey demiyor.

şimdi bu hadis-i şerif'i yalnız "ulema" arkadaşlar yorumlayacaksa konuyu açan arkadaş önemle belirtsin. yoksa ben yorumlayacaksam; eşşeğin etinden girip kimin neresinden çıkacağım belli olmayabilir. bu sebepten konuyu açarak beni günaha soktuğunuz için yarı günahım da size yazılır alimallah...

o zaman da bu samanyolu'na seviyeli, güzel ahlaklı, dini bütün, bacağı sütun bir forum sunamayız, sölüyim!..

Gön: kiya    Tarih: 26-02-2009 19:12

bu tip konularda yoğunlaşan arkadaşların iyiniyet sorunu var.

kanıt: samanyolu'nun kendisine cevaben yazdığım iletisini silerek benim konuya saçma sapan bir yerden dahil olduğum izlenimini uyandırması ve yazıma cevaben yazdığı iletisini de değiştirmesi!

hey allah'ım; ne yapacağım ben bu güzel ahlaklı ve bol inançlı kullarınla?

nisan 27-02-2009 05:26     #11/13    
author=...σzαη... link=topic=57600.msg446355#msg446355 date=1234753021>
“Haberiniz olsun bana kitap (Kur’ân) bir de onunla beraber onun kadarı verildi. Uyanık olun! Çok sürmez tok mağrurun biri tahtına kurularak der ki “Size lazım olan yalnız bu Kur’ân’dır onda helalden neyi buldunuzsa onu helâl bilin. Haramdan neyi görürseniz onu da haram olarak tanıyın!” şüphesiz ki Resulullah’ın haram kıldığı şeyler (hükümde) Allah’ın haram kıldığı şeyler gibidir. Haberiniz olsun Ehli eşek (eti )... size helâl değildir.” (Ebu Davud- Tirmizi )

özellikle kalin yazilan yerde ne demek isteniyor sizce ... ???

Ozan, bence "onun kadari" diye bahsedilen, siradan, olumlu bir kul olmasina ragmen, peygambere verilen elcilik gorevi ve gorevini icra etmesi maksatli, yaratici tarafindan kendisine verilen ve diger insanlarda bulunmayan manevi ozellikler olabilir.(gercek gaybi bir miktar bilebilmesi vs. ozellikler)..  Bununla birlikte hadislerin soylendigi gunku gibi katkisiz olmadigini dusunuyorum. Esek eti de bu dusuncemi dogrular nitelikte.. Zira Kuran'da domuz disinda ismi gecen bir haram hayvan yoktu sanirsam.. hani su haramdir bu haramdir diye..
    ...σzαη... 27-02-2009 05:58     #12/13    
diyor ki : bana iki sey verildi,birini size anlattim,sayet öbürünüde anlatacak olsam,beni katlederdiniz ...

(hatirladigim kadariyla tabii .. )

bu hadiste ona benzerlikler var gibi ...

@kiya hocam siz hocaligi tse tarafindan olmasada Sse(Büyük S SIFIR olüyör bürda ) tarafindan kabul görmüs bir hocamizsiniz,o yüzden ne yazarsaniz iyidir güzeldir fa-ide-lidir ....

seve seve ...
    Sapiens 27-02-2009 13:34     #13/13    
Orta boy bir kuranı kerim(kastımız mushaftır aslında) o büyüklükte bir harici hard disk düşünün 20 terrabyte lik          içini istediğin gibi  doldur
Tüm müslümanlarca kabul görümüş hadislerin dışında çeviri hataları metin aksaklılkarı yanlış raviden katraılan uydurma  iliştirme hepsini sokabilrisniz için yer çok nasıl olsa 

Sayfalar: [1]