| HASAT.ORG > Kavramlar > Saygı Nedir? |
197 kez görüntülendi. Paylaş |
|
|
deniz |
03-07-2004 10:30     #1/34     |
|
TDK Sözlüğü:
1 . Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram
2. Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.
------------------
Bizim konumuz birinci anlamı ile saygıyı irdelemek.
Saygı size göre nedir? Kimlere saygı gösterilmelidir? Bizden üstünlere saygı tamam da ya düşüklere? Saygıyı besleyen ve yokeden etmenler nelerdir? Saygı olmalı mıdır? Aşırı saygı ve saygısızlık nereye varır? Doğaya, hayvanlara, fikirlere, ırklara, tanrıya, vs. kavramlara karşıyı saygıyı iredeler misiniz? ...
|
|
|
deniz |
22-07-2004 11:03     #2/34     |
|
tyson senden en çok popüler insan duygularını cesurca dile getirebildiğin için faydalanabiliyorum. teşekkürler. herkes bu kadar cesur olamaz. :)
şimdi gelelim sorularımıza:
saygı senden daha zayıfa olmalı ki gerçek değerini bulsun. Senden daha üstüne olduğunda buna saygı değil 'çıkar', 'korku', 'yalakalık' gibi sıfatlar daha çok yakışır.
saygı gerçek niteliğini ancak ast üst, çıkar ve korku ilişkisi içermeden bulabilir.
> TDK Sözlüğü:
1 . Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram
Saygı size göre nedir? Kimlere saygı gösterilmelidir? Bizden üstünlere saygı tamam da ya düşüklere? Saygı olmalı mıdır? Doğaya, hayvanlara, fikirlere, ırklara, tanrıya, vs. kavramlara karşıyı saygıyı iredeler misiniz? ... saygı, zayıf iktidarların otoritelerini korumak için üretilmiş suni bir kavramdır.
örnekler: babanızdan korkarsınız yada ona muhtaçsınızdır. bu sebepten gönülsüzde olsa ona itaat etmek zorunda bırakılırsınız. ama büyürsünüz ve itaatinizi gerektirecek durumlar ortadan kalkar. bu sefer itaate devam etmeniz için saygı kavramını önünüze sunarlar.
ideoloji, fikir, büyüklerin lafları, vs. bunlar da çelişkiler görmeye başlarsınız. bunu ifade etmek istediğinizde sistemi muhafaz etme görevlisi muhafazakarlar yine saygı lafını dillendirmeye başlarlar. ...
saygı yerine sevgi kavramını oturtmak lazım toplumsal ve saygıyı gerektiren ilişkilerde. sevgi gönüllük esasını getirir, saygı ise isteksiz bir mecburiyet. ...
kimlere saygı göstermeliyiz sorusunun cevabı da burdan anlaşılır. yani sevdiklerimize saygı göstermeliyiz. zaten sevmediklerimiz neden bizden saygı haketsinler ki. sistem nasıl da bizi ikiyüzlü olmaya zorluyor :angry: |
|
|
eylül |
22-07-2004 14:45     #3/34     |
|
saygı nedir? farklılığı kabul etmek. bu bakımdan herkese saygı duyulmalı |
|
|
jeren |
22-07-2004 19:17     #4/34     |
|
o zaman saygı göstermediklerimizin farklı yönleri yok mu??hıı yada şöyle dielim onların farklı olduğunu kabul etmiyor muyuz??
bence saygı farklılığı diil kabullenebildiklerimizi kabullenmektir.. |
|
|
eylül |
22-07-2004 20:07     #5/34     |
|
benim anladığım saygı göstermek odur. yoksa saçmasapan kurallar değil.
farklı düşünceler olabileceğini kabul etmek -benimsemek değil.- ve karşıdakinin özgürlüğünü tanımak |
|
|
Narcotic |
11-08-2004 19:50     #6/34     |
|
Saygı mı ?
Neden saygı ?
Niçin saygı ?
Niye saygı ?
Kime saygı ?
ona buna sana şuna buna mı saygı ?
Sanalda mı saygı ?
Real demi saygı ?
Bu mu saygı ?
Bence yok saygı görmediğin bir adama saygı gösterisi gibi bir aptallıkta neden bulunayım ve neden bunalım. YA da gördüğüm şahsiyete neden saygı göstereyim. Saygının bana ne yararı olabilirki yada neden zararlı ya da neden kötü ? Bilmiyorum ama saygı göstermek bazı durumlarda bende bir köstekleme dürtüsünü bana aşılıyor...
Bunalımdamıyım neyim be.. |
|
|
fatih |
12-08-2004 16:38     #7/34     |
|
her turlu emege,işe,insana,olaya,esere,vs. verilen degerdir |
|
|
Anarres |
03-09-2004 23:53     #8/34     |
|
herşeye saygıyı anlıyorum da! şu herkesin sürekli tekrarladğı 'kendine saygı' nedir?
kendimize saygı duymayı gerektirecek kadar zavallımıyız? |
|
|
marcos |
19-10-2004 11:58     #9/34     |
|
Reel hayatimda-da saygili biriyim..ancak bunu her zaman uygulamiyorum istismar edilebiliyor...
Önce insani tartiyorum sonra ya assagiliyorum yuce oluyorum Ya saygili oluyorum yuce oluyorum...
|
|
|
nefreT |
05-03-2005 21:14     #10/34     |
|
Saygı, geçemeyeceğin hatlar kafana dank ettiğinde kendini adam saymak için uydurduğun ama bazen de geçmek mideni bulandırınca karşıdakini aldattığın.Saymaktan geldiğine göre bazılarını saymazken bazılarını amaçlanan küme için gerekli bulmak.Yani saydığın her kişi saymadıklarına karşı saygısızlıktır.
|
|
|
deniz |
10-03-2005 00:30     #11/34     |
|
saygı göstericiler sahtekarların başta gidenleridir.
en büyük saygısızık saygı gösterdiğini göstermektir. |
|
|
tereddüt |
11-03-2005 01:35     #12/34     |
|
Saygı göstermek zorundasındır, çünkü korkarsın.Bu da insan için saygısızlık mıdır? Basit bir ritüel. |
|
|
oxmemo |
16-03-2005 22:57     #13/34     |
|
Saygı size göre nedir? yolda giden bi bayanın eteğini açmamaktır :islik: :D . :P |
|
|
wiseman |
02-04-2005 17:04     #14/34     |
|
saygı diğerlerini görmektir tek olmadığının farkındalılığıdır saygı sevgidendir saygı büyüklüktür saygısızlık hiç birşeydir |
|
|
Filozof22 |
02-04-2005 19:37     #15/34     |
|
'Hiç değilse düşmanım ol' böyle der dostluk dilenmeyi sevmeyen gerçek saygı... 'Nerede canlılık gördüysem,orada söz dinlerlikten söz edildiğini duydum.Her canlı söz dinleyendir.'Kendi kendime sordum:'Canlıyı buyurmaya,buyururken söz dinlemeye iten şey nedir?''Nerede canlılık gördüysem,orada 'Güç İstemi'de gördüm.Kölenin isteminde bile efendi olma isteğini gördüm.'Güçsüz arka yollardan sokulur kaleye,güçlünün yüreğine ve güç çalar oradan...'Saygının temelinde bile 'Güç İstemi' vardır. Böyle Buyurdu Zerdüşt/Nietzsche Bence saygı:Üstinsan'a olan özlemim bitmesin diye insanlar arasında körler ve sağırlar arasında yaşıyor gibi yaşamamdır.Onları görmezlikten gelmemdir... :rolleyes: Saygı anlayışımın bir sınırı da şudur:İnsanları Üstinsan'a ulaşmaya bir köprü olarak gördüğüm için herbirine insanüstü değer biçmemdir... :0 (20): |
|
|
wiseman |
03-04-2005 15:29     #16/34     |
|
sen burada insana saygı gösteriyorsun kendince ama yaptığın insanı mal olarak bir yere kadar kullanıp işi bittikten sonra bir kenara atmak ve sen sadece insandan faydalanmak istiyorsun faydalanma isteğin bir gün sana çok iyi bir şekilde geri tepecek sen saygı gösteriyorsun ama sadece kendine gösteriyorsun bu saytgıyı birde şu yönden bakarsak eğer sen başkasına saygısızlık yapıyorsan kendine saygı gösteremezsin sen saygısızsın kanımca sen egoistsin kanımca |
|
|
tyler |
05-05-2005 02:24     #17/34     |
|
saygı kavramı yoktur zorla olusturulmustur....plastik arkadasımıza tamamen katılıyorum...
kapıdan giren adamın içerdekilerinin saygısına ihtiyacı neden olsun saygı istemek acizliktir...
einstein'a saygı gösterilmez saygı yoktur çünkü sadece takdir edilir...düşüncelerinde ötürü sevilir belkide...
tecavüz edilen kadınında aynı şekilde saygıya ihtiyacı yoktur...hiç bir insanında saygıya ihtiyacı olmaması lazımdır...
madem saygının herkese gösterilmesi gerekiyor...o zaman o bahsedilen saygının ne anlamı var... |
|
|
fatih |
05-05-2005 02:30     #18/34     |
|
saygı,yüceltici bi şey değildir,sadece o nesneye hakaret etmeye,aşağılamaya,küfür etmeye,görmezden gelmeye vs. bi önlemdir.zaten herkes herşeye saygı gösterirse sorunda çıkmaz,tabii karşı tarafta ona layık davranmak zorunda..neyse..siktir et.. |
|
|
deniz |
05-05-2005 07:23     #19/34     |
|
evet tyler güzel bir tespit.
en fazla olabilcek olan taktir etmektir. bunun haricindekiler ya doğal değildir ya baskı sonucudur yada ikiyüzlülük gereğidir.
hem -güncel anlamıyla- neden ota boka saygı göstereyim ki ? mesela bir katile, mesela bir tacizciye vs.
bütün bunlar suni. |
|
|
fatih |
05-05-2005 15:22     #20/34     |
|
hiç bi ilgisi yok mike..bizde böyle yanlış öğretiyorlar,ama öyle değil.en zavallı birisine bile saygı duyulması gerekir...çünkü herşey kıymetlidir,falan filan :) |
|
|

|
| Sayfalar: [1] [2] |