Rumuz:   Şifre:   

FELSEFE | SİYASET | SANAT | YAŞAM

HASAT.ORG > Din Felsefesi > müslümanlarda gördüğünüz davranışlar 632 kez görüntülendi. Paylaş
    Samanyolu 23-02-2009 07:33     #1/10    
evet arkadaşlar. Buraya Kur'anda yazılı olmayan, müslümanlara yakıştırmadığınız davranışları yazarmısnız. Yazmanın özelliğide dikkat çeken arkadaşlar gibi ;
author=...σzαη... link=topic=23539.msg446838#msg446838 date=1235359636>

konuda ateistler demiyor,ateistim diye gecinenlerden bahsediliyo ....

esas olan din ile dindar geçinenler birbirne karıştırılmadan.

Ayrıca yine müslümanlarda gördüğünüz olumlu yanlarıda açık yüreklilikle yazarmısnız.

fakat son mesajda görüyorum ki, sadece müslümanlara olan kin kusulmuş sadece.her zamanki gibi.
    ...σzαη... 24-02-2009 02:24     #2/10    
öncelikle müslümanlar yoktur ... hicbiseyde yoktur ,,,
varlik iddia edilmesi müslümana yakismaz ...
imamlar sanki jimnastik hocasi gibiler ,bence %90 öyle ...
camilerde cok az cocuklar var ..
camilerde siyasi propagandalar var ...
kardesleri ac gezerken tok geziyorlar ...
karilarina essek muamelesi yapiyorlar ..
kadinlar kocalarina saygisizlar ...
hak yemek had safada ...
bos vakit ve söz kullanimlari ...

münafIk bunlar ... müslüman ne ki?
mümin ne ?
dindar ne ..?
abid ne ..?
hoca imam seyh ne ... ?

camiden önce yasemince ...

yav anlat anlat bitmez ki ...
    Samanyolu 24-02-2009 08:42     #3/10    
müslüman tabiki vardır, insana has özellikleri ile
nefsine yenik düştüğünde ise adı kalır, sadece
imamların jimnastiği tavukların yem yemesine benzetilmiştir
müslümanlıkta ise bundan uzak olunması bildirilmiştir
çocuklar çok olsa camide oyun kurup oynarlar
görüyoruz bazen camiyi oyun yeri sanarlar
büyükler cep telefonlarında, çiftetelliyi çaldırılar
büyükler bu olunca çocuklar ne yapar
biri açken tok olmak, yoktur müslümanlıkta
buna bakıp karıştırmak, müslümanlığı birtakım insanlarla
herkes kendi cebini doldurma gafletinde yarışteyken
unutulmuş, müslümanlık, yaşatmak ise ayar yapmalık :(
almadan vermek her zaman Allah' a mahsustur
kul bir bütün arayışında her daim, birine muhtaçtır
vermeyince koca sevgisini eşine, eşine ne kalır geriye
böyle dönmeye başlar çark biribirine baka baka
hakları yok ederiz bir bir temize çıkarırız kendimizi
oysa bir yerlerde birşeyler bekliyordur, düzelmesini
boş vakit ne değerli insan olup bilene
ya sözler ne kadar güzel bilmişsin, ya sözler...
her şeyin açık bir ifadesi değil mi?
yarış etmli bundada kalmamalı aşağı
oysa müslüman dediğin böyle anlarda, dizginlemeli kendini
bu uğurda verilecek değerleri görüp, kaybetmemeli
ama insanız işte, melekleğe yaklaşmak her yiğidin harcımı
kim özenir görmediği meleğe özenmeyi
ama sözler nasılda ortada görenin gözünü çıkarırcasına
gel sende bunları görüp , soyut kavramlara dal hadi ya...
ne mümkün değil mi?
ne ne dediklerimizi, bir bir içini boşaltmaya çaılşmışız
doldurmaya çalışanlara inanmamış taşlamışız
    sed191 26-02-2009 03:07     #4/10    
müslümanda gördüğünüz davranışlar derken bir özeleştirimi yapmamız lazım yoksa müslümanlığın ulaşması gereken noktayımı belirlememiz lazım?  bence önce insanlığı öğrenelim sonra müslümanlığa bakalım... karalamak kolay olanıdır, işimiz o olmamalı... işimiz mükemmelliği bulup öğrenip uygulamaya çalışmak daha yerinde olur... neden müslüman davranışı? Iraktaki hristiyanlar dahamı uygar yani? veya filistindeki yahudiler??? Müslüman teslim olan kişi demek, kişi teslim olamamışsa neden çamur atalımki İSLAM a??? hata islam damı uyamayan kara cahildemi?
    Samanyolu 26-02-2009 05:49     #5/10    
author=sed191 link=topic=57637.msg447016#msg447016 date=1235610473>
müslümanda gördüğünüz davranışlar derken bir özeleştirimi yapmamız lazım yoksa müslümanlığın ulaşması gereken noktayımı belirlememiz lazım? 

evet özeleştiri istedim, sizlerden. Müslümanlığın ulaşması gereken noktada bunlar çok önemli çünkü. Ben buraya gönlümce yazamadım, engellendi. Gönül meselesine bildik sıradan aşklar empoze edildi yada yapıştırıldı. Bu olgular bazı kesimler tarafından akıl erdirilemeyen, işin içinden çıkılamayan, anlaşılamayan olgular.
          Özeleştiriyi oluşturan nedensellikler bilindiğinde;yaşanılanların neden kaynaklandığı daha iyi anlaşılır. Yapmak istediğimiz sohbetler daha yerine oturur. Sohbet kelimesinin sıfıra çok çok fazla , aşar vaziyette gördüğüm için, ulaşamamış olduğumuz sohbetlere özeleştiri kabul etmek istedim. Yok çünkü başkası burda. Sayın Pinilti ile bir ara ilk başlarda olmuştu ama sürdürülemiyor. Argoyu seviyor site. Bende bu şekilde yazışamam, mümkün değil.Küfür dinimizde yasak, kişinin anlayacağı dil bu ise nasıl bir yerlere varmamız mümkün olabilir, onların kanını kaynatan olumsuzlukları bilerek. Yeni gelen biri ortamı nasıl bilebilir. Kendi çapında düşünür ve algılar. Neyse dağıtmak istemiyorum. kısa ve öz olsun mümkün mertebe. Bununla birlikte dikkatimi çekende karşılık görmek istemedikleri bir konuda müslümanı çok güzel tarif etmeleri idi. Müslüman böyle böyle olur, bunu bunu yapmaz şeklinde. Açtım bu başlığı dini sadece meze olarakmı kullanmak istiyorlar, gerçekten yermeyi yermede, taktiri ise taktirde kullanıyorlarmı diye. Tabi bu şahsi birazda benim algılamaya çalıştıklarım. Tabi sıfır müsaade ederse buna, sayın üyeleri ile birlikte.
  karalamak kolay olanıdır, işimiz o olmamalı... işimiz mükemmelliği bulup öğrenip uygulamaya çalışmak daha yerinde olur... neden müslüman davranışı?

Karalamak tabiki doğru değil. Mükemmeliiği bulmak kur'anda geçen [color=red>"tavsiye edin"[/color> kelimeleri ile olabilir. Okuyoruz kur'anı ama uygulamalar eksik kalıyor, dünya hayatı daha gerçekçi bizi içine alıp yutuyor, birini zorda gördüğümüzde belki bazen birazda biz sıkıştırıyoruz, belki öyle yapmasak biri çıkıp enayi sende, sıfatını dahi yakıştırabiliyor. Bu yakıştırmalardan sıyrılmak için biz müslümanlar bana göre ; (asla vahi mi geldi, ahkam kesiyosun da değil, sadece ulaşmak...) "tavsiye edin" kelimesinde yatıyor. Çağımızın en çok gösteriş furyasıyla israf yaşanmakta, benliklere kıskançlık ve haset dolmakta, bu şekilde dünya malı insanlara kibir salmakta. Bunlar müslüman nefsine aykırı şeyler, olmaması gereken şeyler. Biri çıksa fıstık gibi birini bulsa, evini krallar gibi alıp, dayasa ve döşese ne kalıyor geriye susup size sorsam mı acaba?
...
evet, insanoğlu bu sağlanılan imkan ile ister istemez havalara giriyor. Olmayan özeniyor dinimizde gıpta etmek var. haset değil. Ama Böyle bir durumda şükür ve tevekkül içinde olması gereken müslüman riya gibi bir günahı karıştırdığında işe "tavsiye et" burda şekil değiştirip. Bir israf, bir güç, bir ne bileyim başka şeylere dönüşüyor...anlatabiliyormuyum?
şimdi nerde kaldı müslüman mükemmelliği?
müslüman dedim özellikle. Çünkü insan genel kavram, her pisliği yakıştırabiliyorlar, kabulleniyorlar, geçer akçe oluyor. Oysa evet demişsiniz ki mükemmelliği bulması gerekir müslümanın. kendiniz söylemişsiniz. Allah içindeki imana bakacak, sanırım. Kur' anda ne kadar insan oldun, yanlış olmasın ama çok çok üzerine basılı yazılmamış. Çünkü direk müslüman özellikleri sayılmış, bir kaç örnek vermek gerekirse kısaca;
1. müslüman elinden, dilinden emin olunan insandır, kişidir.
2.müslüman sözünde durur. verilen sözde bir emanettir. emanete hiyanetlik yapmaz.
3. işlerinde riya yoktur, özü ve sözü birdir.
4. zorda kalana yardım eder, yüreğine su serper, bir çelmede o takmaz.
5. ateş düştüğü yeri yakar demez, varsa bir ateş bir yerde seferberlik ilan eder, su serpmeye çalışır o ateşe, varamıyorsa ulaşacakları arar, mutlaka bulur. (herkes bunu anlayamaz)
6. israf etmez.
7. mal ve gücü biriktirmek ve güç gösterisinde bulunmak için değil, müslümanın naçar, aciz, perişan hallere düşmemesi için kullanır. Çünkü Allah güçlü olanı sever. Bu demek insanlara en çok yardım edebilecek olandır. faydası dokunabilecek olandır.
bu uzar gider böyle.

Iraktaki hristiyanlar dahamı uygar yani? veya filistindeki yahudiler???

Evet Irak, İran diyerek burda bişi konuşturulmadı. Oysa kişi öldüğünde öncelikle kendinden, ve en yakın komşularından sorulacak. Ben kendimi değiştiremiyorsam, yan komşum aç mı tokmu, bir sıkıntısı var mı bilemiyorsam, düşmüşsem kendi derdime, bunları göz önüne aldığımda ise ne kadar komik gelir uzak ülkeler. Aşmışsam kendimi, komşularımın periyodik olarak biliyorsam hallerini (insanlarla uğraşmakta zordur, hissettirmeyecek yardımda bulunurken bir eziklik bir, üstünlük, Allah'tan gelen olarak değerlendirilecek, senin verdiklerinle onu ezmek değil, Allah'ın verdikleri olacak)tamam ülkelerede bakalım tabi. neden olmasın. Ama yetişemediğin yere kuru gürültü yapmakta biraz ters.
kişi teslim olamamışsa neden çamur atalımki İSLAM a??? hata islam damı uyamayan kara cahildemi?

tabiki değil. iş burda arkadaşında dediği gibi;
author=...σzαη... link=topic=57600.msg446893#msg446893 date=1235434530>
[color=red>o farki ayirt edebilecek kapasitede [/color>   ...
    nisan 27-02-2009 05:36     #6/10    
Insanlarin davranislarinda (olumlu -olumsuz) dinlerinin etkisini oldugunu dusunmuyorum. Kitabi sozlere bakarsak kaliplasmis bir suru cumle gorebiliriz. Pratik hayata ayni sekilde yansimiyor ne yazik ki..

Insan heryerde, her haliyle insandir. Adi musluman veya hristiyan olmus farketmez.
    ...σzαη... 27-02-2009 05:52     #7/10    
basmakalip yorum bu,insan insandir,maymundan da gelse öküzde olsa insandir gibi ...

sureti insandan bahsediyosunuz orda,kalben insan olmak mesele ve bu da dine gerek bile birakmayan bir vasiftir zati ...
bkz adem a.s ilk insandir ... ve ondan önce nice insan vücudunda olan mahlukatlar vardi ... ( son cümlem kendi yorumumdur inanmaniz sart degil tabii  ..... )
    nisan 27-02-2009 06:08     #8/10    
Basmakalip da olsa gercege daha yakin duruyor, bence tabii.. Bahsetmek istedigim tamamiyla insan olabilmeye iliskindi.

Bana tum hayatimla, davranislarimla vs. "dort dortluk, tam eksiksiz muslumanim" diyecek biri var mi mesela? Diyemez kimse..

Zira bunun belirleyicisi kul degil, yaraticidir. Neden diyemez? Zira inanc , Allah'a inanmak  tamamen kalp olayidir. 

Yoksa gunde elli kere secdeye egilip kalksa da kul , milyon kere hacca da gitse, kalbiyle  bunu tasdik edemiyorsa, dedikodudan, her turlu haramdan vs. soyutlanmis halde kalamiyorsa sadece insanlari kandirir, ama Allah'i kandiramaz sanirim.

Bu yuzden bir dine sahip olmak kolaydir, ama insan olmak zordur. Bu yuzden insan heryerde, her haliyle insandir. Insan da insanligin her hali bulunur. Bu yuzden kul "sasar, beser" dir. Sasan besen bir yapi olmasaydi, kiyamet gunune de ihtiyac hasil olmazdi.
    ...σzαη... 27-02-2009 06:10     #9/10    
konuya döncek olursak,en büyük eksiklik kalp kirmak .. ve bu bir dünyayi yakmaya ve ötesine bedel bir kötülüktür ...
    flzf 27-02-2009 18:25     #10/10    
Din dediğin şey bir nevi etik kuralların yazılı bir anlaşma haline getirilmesidir şimdi tutup millete iyilik toplam varlığa katkı sağlamaktır diye bir düşünce anlatsan anlamıycak insanların çoğu salaktır salaaaak çıkıyo akıllı adamın biri dayıyo popolarına cehennem gibi bi korku iylik yapmak cehenneme gitmemektir diyo bide cennet gibi bir ödül koyuyo işte o zaman bu salak dünyalı milleti iyiliği anlamaya başlıyo tabi işlerine geldiği gibi kısaca diyeceğim şu deveye sormuşlar boynun neden eğri deve demişki nerem doğru müslüman hristiyan gibi bir ayrım gözetmeksizin hepsi aynı mesele.

Sayfalar: [1]