|
hatırlarım, sayın sapiens, william wellman'ın "the ox-bow incident" filmini arıyordu da kendisine bir emule linki yollamış idim. sanırım askerden dönüşünde "okmeydanı the ox-bow incident" filmini nereden bulacağını soracak.
filmde kasabadan birisinin öldürüldüğünü haber alan köylüler, cinayetle suçladıkları meksikalı göçmenlerin peşine düşer. yakalayıp idam ederler bir güzel. ama kasabaya geri dönüp barda bu büyük cezalandırma eylemlerini kutlarken, öldürüldüğü söylenen adam çıkagelir.
okmeydanı'nda tacizle suçlanarak linç edilen gencin hikayesi, bu meksikalı göçmenlerin hikayesine dönüyor giderek. hikaye nasıl olursa olsun, linç kültürü her yanı sarıyor. yine başbakan gibi konuşalım; "tacizciler karşısında vatandaşımız sabır gösteriyor ama nereye kadar gösterirler bilmiyorum."
ben biliyorum, tacizci'nin kim olduğuna bağlı olarak sonsuza kadar sabredebilir ve hatta yeni tacizler yapması için yüreeklendirilebilir.
ama bir diğeri tacizci olup olmadığı bile belli olmadan linç edilebilir.
vatandaş linç kültürü karşısında daha ne kadar sabredecek onu da biliyorum. bu başbakan daha kaç dönem kazanacak onu da biliyorum. |